Še bolj nabrita in iznajdljiva Gaja

V slovenske kinematografe je prispelo nadaljevanje filmske uspešnice Gajin svet v režiji Petra Bratuše, ki ponovno ponudi (preverjeno) mladinsko preventivno tematiko o pasteh družbenih omrežij in kriminala s precejšnim poudarkom na pomenu prijateljstva. Veliko svežega, igrivega vetra je v dogajanje sicer vnesla nova igralka Uma Štader, ki je nasledila danes 18-letno Taro Milharčič.

Zelo sproščena in igriva Uma Štader je nasledila prvo Gajo, Taro 
Milharčič, ki danes šteje 18 let.
Zelo sproščena in igriva Uma Štader je nasledila prvo Gajo, Taro Milharčič, ki danes šteje 18 let. 

V začetku devetdesetih let se je Peter Bratuša kot direktor fotografije podpisal pod kultno Babica gre na jug in Oko za oko, oba v režiji Vincija V. Anžlovarja. Že pred skokom v svet mladinskega filma ga je marsikdo zasledil kot režiserja in producenta lično zapakiranih kuharskih oddaj (Ana kuha), zamikale pa so ga tudi televizijske nadaljevanke in ustvaril je eno od najboljših slovenskih doslej - Življenje Petra Kauzerja. Podal se je še v režijo celovečercev in ustvaril partnersko dramo Prebujanja, leta 2018 pa je postregel z mladinskim filmom Gajin svet, ki je bil za slovenske razmere precejšnja uspešnica. Ogledalo si ga je več kot 80.000 ljudi, na televiziji pa več kot 200.000 gledalcev. Ali se bo zgodba ponovila tudi z nadaljevanjem?

Nadaljujeta s starimi temami

V Gajinemu svetu 2 s scenaristko Špelo Levičnik Oblak nadaljujeta s preventivnim ozaveščanjem mladostnikov glede pasti družbenih omrežij in spleta, a ravno prvi del filma, ko se Gaja in njen najboljši prijatelj, računalniški genij Matic, uspešno zoperstavita vdoru v Gajin profil na družbenem omrežju, deluje precej vsiljeno, skorajda kot mini samostojna zgodba, ki z nadaljevanjem filma nima večje povezave. Če s čim, služi le temu, da Gaja in Matic še bolj utrdita njune vezi z inšpektorjem Hacetom (Vincenc Lotos Šparovec), s katerim sta sicer že odlično sodelovala v prvem filmu.

Kakorkoli, malce bolj napetemu dogajanju smo priča, ko se nabrita Gaja (odkritje Uma Štader), z avšasto sestro Teo (Neža Smolinsky) in “vodljivim” očetom Petrom (Sebastian Cavazza) odpravi na počitnice na morje. Njeno pot namreč prekriža notorični kriminalec (Jure Zrnec), ki želi na vsak način pridobiti parcelo, na kateri stoji priljubljeni plažni bar Sardelca v lasti Giannija (Bojan Emeršič) in v katerega vrsto let zahaja njena družina. Altruistična Gaja se odloči, da bo pomagala prijatelju v stiski, hitro pa z Maticem (Enej Černe Berčič) ugotovita, da je omenjenemu zlikovcu že precej časa za petami tudi njun dobri prijatelj, inšpektor ...

Simpatična Gaja, neiskriva oče in sestra

Bratuša je po Slobodanu Maksimoviću (Nika) in Mihi Knificu (Štiri stvari, ki sem jih hotel početi s tabo) tudi odkrival pred tem dolgo časa spregledane filmske čare Kopra, glavnina filma pa je bila sicer posneta na Debelem rtiču, ki je verjetno doživel svoj največji “filmski krst” doslej. Najmočnejši adut filma je zelo igriva in sproščena Uma Štader v glavni vlogi naslovne junakinje, Jurij Zrnec je kot karikatura klasičnega mafijaša tudi precej zabaven, ponovno zelo topel in priljuden je Primož Pirnat v vlogi Gregorja, dolgoletnega prijatelja Gajinega očeta ... Najbolj šibek del filma sta dvojec Smolinsky-Cavazza. Hči Tea se je po ločitvi z materjo namreč preselila v Švico, oče pa še vedno očitno ne ve, kako bi zgradil ponovno odnos z njo ... Tako Neža Smolinsky kot Sebastian Cavazza sta ustvarila precej nezanimiva in enodimenzionalna lika, ki jima akutno primanjkuje iskrivosti.


Najbolj brano