Pred 20 leti se je poslovil ameriški cineast Stanley Kubrick

Na današnji dan pred 20 leti se je poslovil ameriški cineast Stanley Kubrick. Kariero je začel kot fotograf pri newyorški reviji Look, nato pa se je izmojstril za filmskega režiserja in po mnenju poznavalcev postal eden največjih ustvarjalcev v sedmi umetnosti. Uveljavil se je leta 1957 s filmom Steze slave.

Na današnji dan pred 20 leti se je poslovil ameriški cineast Stanley 
Kubrick.
Na današnji dan pred 20 leti se je poslovil ameriški cineast Stanley Kubrick. 

NEW YORK > V New Yorku rojeni Kubrick je že od ranega otroštva kazal zanimanje za literaturo, fotografijo in film. Pri 17 letih je kot vajenec profesionalnih fotoreporterjev za revijo Look začel ustvarjati fotoreportaže, v kateri se je posvečal upodabljanju družbe v ZDA po koncu druge svetovne vojne, temi, ki je kasneje postala ena od osrednjih zanimanj njegovih filmov.

V objektiv je med drugim ujel podobe s prizorišč zločinov, iz življenja loščilca čevljev in univerzitetnega gledališkega ansambla. V sekvenčnih fotografijah je že bil razviden njegov filmski pristop k svetu podob.

Kasneje je začel snemati kratke in dokumentarne filme ter se razvil v enega najbolj vplivnih in tehnično podkovanih režiserjev v filmski zgodovini. Njegov prvenec je bil kratki dokumentarni film Day of Fight (Dan spopada, 1951), osnovan na fotoreportaži za omenjeno revijo. V 16-minutni študiji je prikazal dan pred spopadom boksarja srednje kategorije Walterja Cartierja.

Prvi celovečerec Strah in poželenje je predstavil leta 1953, uveljavil pa se je leta 1957 s filmom Steze slave, v katerem je dramatično prikazal zgodbo o nepravičnosti v francoski vojski med prvo svetovno vojno.

Med njegovimi pomembnejšimi filmi v opusu 16 celovečercev so še Dr. Strangelove (1964), Odiseja v vesolju (1968), Peklenska pomaranča (1971), Barry Lyndon (1975), Izžarevanje (1980), Full Metal Jacket (1987) in Široko zaprte oči (1999). Kljub večkratnim nominacijam za oskarja je dobil le en kipec, in sicer za posebne vizualne učinke v kultni znanstvenofantastični vesoljski odisejadi Odiseja v vesolju.

Kot piše v velikem biografskem leksikonu Osebnosti, je bil kot ustvarjalec znan po perfekcionizmu, skrbno vodeni kameri in nepristranskem, pogosto tudi ironičnem in pesimističnem pogledu na svet.


Najbolj brano