Poslovil se je “Jacques Renault” iz Twin Peaksa

V 73. letu starosti je umrl ameriški filmski in televizijski igralec Walter Olkewicz. Igralec, znan po vlogah v seriji in filmu Twin Peaks, je po dolgi bolezni umrl v torek v Kaliforniji. Novico o smrti je potrdil njegov sin, scenarist Zachary Olkewicz.

Gledalcem se je v spomin najbolj vtisnil z vlogo brezvestnega 
natakarja in krupjeja Jacquesa Renaulta v prvotni seriji Twin 
Peaks. (Foto vir: ABC)
Gledalcem se je v spomin najbolj vtisnil z vlogo brezvestnega natakarja in krupjeja Jacquesa Renaulta v prvotni seriji Twin Peaks. (Foto vir: ABC) 

LOS ANGELES > "Bil je dober človek, ki je svojo ljubezen do ustvarjalnosti in umetnosti vložil v vse, kar je počel," je povedal Zachary Olkewicz.

Walter Olkewicz se je rodil leta 1948 v Bayonnu v ameriški zvezni državi New Jersey. Gledalcem se je v spomin najbolj vtisnil z vlogo brezvestnega natakarja in krupjeja Jacquesa Renaulta v prvotni seriji Twin Peaks, ki so jo snemali med letoma 1990 in 1991.

Sodelovanje z avtorjem serije Davidom Lynchem se je z upodobitvijo tega istega lika nadaljevalo še v njegovem filmu Twin Peaks: Ogenj hodi z menoj iz leta 1992. Nato pa je upodobil še Jean-Michela Renaulta v leta 2017 obujeni seriji.

Poleg tega je igral v komični seriji Grace na udaru, ki je imela pet sezon, Olkewicz pa je v njej nastopal občasno med letoma 1993 in 1996. Videti ga je bilo mogoče še v epizodah slavnih serij, kot so Družinske vezi, Družina za umret, Matlock, Urgenca in Seinfeld. Med letoma 1987 in 1988 se je večkrat pojavil tudi v televizijski oddaji Dolly Parton, naslovljeni Dolly!.

Prvo filmsko vlogo je odigral leta 1976 v znanstvenofantastičnem trilerju Futureworld. Leta 1994 pa je nastopil v vlogi mafijskega odvetnika v filmu Klient Joela Schumacherja.

Olkewicz je že desetletja trpel zaradi zdravstvenih težav. Najprej je bil leta 1999 operiran na kolenu, vendar so kmalu po posegu nastopili zapleti, ki so zahtevali skupno 19 operacij zaradi več okužb. Do konca življenja je ostal priklenjen na invalidski voziček, tako da je tudi vlogo v obujeni seriji Twin Peaks odigral sede.


Najbolj brano