Poslovil se je Ivan Reitman, režiser filma Izganjalci duhov

V 76. letu starosti je na svojem domu v Kaliforniji umrl režiser Ivan Reitman, ki je med drugim režiral filmski uspešnici Izganjalci duhov in Dvojčka. Kot je po poročanju britanskega BBC sporočila njegova družina, je režiser umrl med spanjem. Reitman je ustvaril nekaj največjih komedij 80. in 90. let minulega stoletja.

Ivan Reitman (foto vir: Wikipedia)
Ivan Reitman (foto vir: Wikipedia) 

SANTA BARBARA > "Naša družina žaluje zaradi nepričakovane izgube moža, očeta in dedka, ki nas je naučil, da v življenju vedno iščemo čarobno," so v skupni izjavi povedali njegovi otroci. "V tolažbo nam je, da je njegovo delo filmskega ustvarjalca prineslo smeh in srečo neštetim ljudem," so dodali.

Ivan Reitman se je rodil na Češkoslovaškem 27. oktobra 1946. Njegova mati je preživela Auschwitz, njegov oče je bil lastnik največje tovarne kisa v državi, piše BBC. Družina se je preselila v Kanado, ko je bil star štiri leta. Za film se je začel zanimati, ko je kot študent glasbe obiskoval univerzo McMaster v Hamiltonu, kjer je režiral več kratkih filmov.

Kariero v filmski industriji je začel kot producent Davida Cronenberga, produciral je filma Shivers in Rabid. Z režijo uspešnice Poletje v koloniji iz leta 1979 je začel plodno ustvarjalno partnerstvo z Billom Murrayjem. Z njim je kot režiser sodeloval tudi v filmih Greva v vojsko (1981) in zatem v Izganjalcih duhov (1984). Film je prejel dve nominaciji za oskarja, iz njega se je razvila franšiza, ki je med drugim vključevala nadaljevanje iz leta 1989, ki ga je prav tako režiral Reitman. Poleg tega je Reitman produciral film Izganjalci duhov: Zapuščina (2021), ki ga je režiral njegov sin Jason Reitman.

Režiral je tudi komedijo Dvojčka (1988) z Arnoldom Schwarzeneggerjem, s katerim je ponovno sodeloval pri filmih Policaj iz vrtca (1990) in Junior (1994). Kot režiser pa je se med drugim podpisal še pod filme Šest dni, sedem noči, Moja super bivša in Gola zabava.


Najbolj brano