Posebna vez, ki je ni moč pretrgati

Od začetka februarja lahko oboževalci Neapeljskega cikla Elene Ferrante uživajo v televizijski predelavi tretje knjige O tistih, ki bežijo, in tistih, ki ostajajo. Posebna vez med glavnima protagonistkama kljub fizični razdalji in novima življenjema, ki sta ga zaživeli, nikakor ne izgublja na svoji moči in je še naprej njun glavni motor v osvobajanju od družbenih spon ter pričakovanih vlog.

Gaia Girace (levo) in Margherita Mazzucco se s tretjo sezono 
dokončno poslavljata od Genialne prijateljice. Foto: domenico iovane
Gaia Girace (levo) in Margherita Mazzucco se s tretjo sezono dokončno poslavljata od Genialne prijateljice. Foto: domenico iovane

Po zaključku druge sezone so sicer producenti napovedali, da bosta glavni igralki, sijajni Gaia Girace v vlogi Lile in Margherita Mazzucco v vlogi Lenu, nastopili še v dveh epizodah tretje sezone in se bosta nato zaradi svojega mladega videza poslovili od serije, a novi režiser Daniele Luchetti je presenetil in ju obdržal še celo tretjo sezono.

V tretji knjigi sta namreč naši prijateljici zakorakali že v svoja 30. leta, Gaia Girace in Margherita Mazzucco pa sta danes dejansko stari 18 in 19 let … To je sicer tudi edina resnejša hiba televizijske predelave tretje knjige, saj je bilo kljub vsemu make-upu in kostumografiji skorajda nemogoče prikriti njuno mladost in ustvariti videz zrelih žensk, mater, ki (ne)uspešno krmilita med zasebnim in službenim življenjem.

V tretji knjigi se Lenu poroči z mladim profesorjem Pietrom iz ugledne družina Airota in z njim ustvari družino v Firencah, Lila, ki ostane v Neaplju, s sinom Gennarinom in partnerjem Enzom skuša še naprej na svoj način kljubovati klanu Solarovih. Zdi se, da se je Lila v surovem in do naprednih žensk neprijaznem neapeljskem okolju ponovno uspela uveljaviti in si izboriti svoj prostor pod soncem, medtem ko je Lenu v privilegiranem, na videz bolj odprtem firenškem okolju malce zaspala. Lenu se je z dvema majhnima otrokoma “ujela” v družinsko rutino in išče izgubljeni pisateljski navdih. Z možem Pietrom, ki je mestoma bolj tradicionalist, pa se Lenu skuša osvoboditi pod streho lastnega doma, kot mati dveh otrok, ki želi iz svojega življenja narediti nekaj več. Pri njenem intelektualnem delu je še vedno njen najpomembnejši sodnik Lila, ki, kot vedno, preseneti s svojimi odrezavimi in zelo bistroumnimi opažanji. Ti Lenu usmerjajo v njenem delu in so gonilo njunega zelo burnega, rivalskega, istočasno pa zelo iskrenega in predanega odnosa, ki mu je težko najti par v sodobni literaturi.

Tretja sezona odmerjeno, a z občutkom zaobjame tudi zelo nemirno družbeno-politično dogajanje v Italiji v 70. letih. To so t. i. svinčena leta, ko so različne teroristične skupine sejale nasilje po italijanskih mestih, zelo dobro pa je prikazan tudi razredni boj in razlike med vladajočim buržoaznim razredom ter revnim, delavskim, med bogatim severom in pozabljenim italijanskim jugom.


Najbolj brano