Playing Men med desetimi najboljšimi dokumentarci zadnjih dveh let v Franciji

V organizaciji francoske iniciative Documentaire sur grand ecran bo med 3. in 9. marcem potekal revijski festival Best of Doc #2. Predstavil bo izbor desetih najboljših dokumentarnih filmov, ki so bili v Franciji distribuirani v zadnjih dveh letih. Med njimi je tudi slovenski dokumentarni film Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina.

Playing Men je doživel izjemen odziv kritikov in francoskega 
občinstva. O tem, kako dobro je bil film sprejet v Franciji, priča 
tudi dejstvo, da ga je na seznam najboljših filmov leta 2020 
uvrstila kar polovica od članov uredniškega odbora znamenite 
francoske filmske revije Cahiers du Cinema.
Playing Men je doživel izjemen odziv kritikov in francoskega občinstva. O tem, kako dobro je bil film sprejet v Franciji, priča tudi dejstvo, da ga je na seznam najboljših filmov leta 2020 uvrstila kar polovica od članov uredniškega odbora znamenite francoske filmske revije Cahiers du Cinema. 

PARIZ > Playing Men, esejsko oblikovan film o igri in kreativnosti, je v izboru poleg filma Monrovia, Indiana ameriškega dokumentarista Fredericka Wisemana tudi edini film, ki ni nastal v francoski produkciji, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Playing Men je bil v Franciji distribuiran v prvi polovici lanskega leta, distribucijo za francosko govoreče države pa je prevzel priznani francoski distributor avtorskih, umetniških in hibridnih filmov Shellac.

Francoska iniciativa Documentaire sur grand ecran je bila ustanovljena leta 1991 v Parizu. Danes velja za vodilno organizacijo za promocijo in distribucijo neigranih filmskih formatov v Franciji ter francosko govorečih državah. Prireja vrsto dogodkov in ponuja storitve za profesionalce: informacijski center, katalog sodobnih in arhivskih filmov, podporo prikazovalcem, usposabljanje za programerje in drugo. Pri izvedbi festivala Best of Doc #2, ki bo zaradi pandemije v celoti izveden v digitalni obliki, bo sodelovalo več kot 60 kinematografov iz cele Francije, so še sporočili iz SFC.

Doživel je izjemen odziv kritikov in francoskega občinstva. O tem, kako dobro je bil film sprejet v Franciji, priča tudi dejstvo, da ga je na seznam najboljših filmov leta 2020 uvrstila kar polovica od članov uredniškega odbora znamenite francoske filmske revije Cahiers du Cinema.

Playing Men je doživel premiero leta 2017 v glavnem tekmovalnem programu na festivalu FID Marseille, kjer je prejel tudi eno od dveh glavnih mednarodnih nagrad. V Franciji je bil nagrajen še na festivalu novih filmskih govoric Entrevues Belfort.

Med letoma 2017 in 2020 je bil predvajan na številnih festivalih po svetu, med drugim v Rotterdamu, Sarajevu, Lizboni, Linzu in True/False Film Festu v ameriški zvezni državi Misuri, ter v centrih sodobne umetnosti, kot sta pariški Centre Pompidou in newyorški Museum of the Moving Images.

Playing Men je finančno podprl SFC, nastal je v produkciji produkcijske hiše Nosorogi, ki jo vodi producentka in avtorica Marina Gumzi. Pri filmu so v ožji ekipi, poleg režiserja in letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Ivanišina ter producentke, sodelovali še Gregor Božič kot direktor fotografije, Ivan Antić kot snemalec zvoka, montažer Matic Drakulič, pesnik in igralec Nebojša Pop-Tasić ter lani preminuli igralec Peter Musevski.


Najbolj brano