Ogledalo rasistični in nasilni Ameriki

Že več tednov je ena od glavnih tem ameriških medijev kontroverzni videospot ameriškega glasbenika Childish Gambina z naslovom This is America, v katerem je belski ameriški populaciji precej brutalno serviral njihov licemeren odnos do temnopolte skupnosti. Le v 20 dneh si je ta videospot ogledalo 175 milijonov ljudi, a Childish Gambino oziroma Donald Glover je v televizijski seriji Atlanta marsikdaj še bolj zajedljiv in neprizanesljiv.

Donald Glover (prvi  desno) je eden najbolj kritičnih glasnikov ameriške temnopolte realnosti.
Donald Glover (prvi desno) je eden najbolj kritičnih glasnikov ameriške temnopolte realnosti. 

Prav z Atlanto, brezkompromisno in kritiško zelo hvaljeno nadaljevanko o realnosti temnopoltih v Atlanti, si je Donald Glover utrl pot do širše prepoznavnosti, čeprav je pred tem poleg glasbene kariere imel kar nekaj opaznejših vlog v filmih, kot sta na primer v Marsovcu in Magic Mikeu, srečamo pa ga lahko tudi v najnovejšem filmu Solo iz sage Vojne zvezd.

Z nasiljem prežeta Amerika

Videospot This Is America zaposluje kopico kulturnih analitikov, novinarjev in profesorjev v ZDA, ki razvozlavajo številne aluzije na resnične dogodke, ki jih je Donald Glover nanizal v videospotu, ki ima do danes približno 175 milijonov ogledov. Na začetku ustreljeni kitarist naj bi spominjal na očeta leta 2012 ubitega temnopoltega fanta Trayvona Martina. Postreljeni cerkveni zbor v nadaljevanju naj bi aludiral na strelski napad v cerkvi v Charlestonu leta 2015. Napad je izvedel skrajno desničarski belec. Glover se v videospotu pojavi tudi na belem konju, s katerim naj bi aludiral na kukluksklan. Skratka, Donald Glover je z This is America naredil še odločnejši korak naprej na področju njegovih družbenokritičnih provokacij in dokazal, da se močno politično sporočilo lahko širi tudi prek formata glasbenega videospota.

Nenaden uspeh

Prvo sezono Atlante so začeli predvajati septembra 2016, po samo dveh tednih predvajanja pa je producentska hiša FX Gloverju, ki ima v nadaljevanki glavno vlogo, je njen producent, nekajkrat pa se je podpisal tudi pod režijo, naročila še drugo sezono. Njena premiera je bila 1. marca letos, ob petkih, ob “neprijazni” uri okoli polnoči pa si jo lahko ogledate tudi na Foxu. Atlanta je leta 2017 dobila dva zlata globusa: za najboljšo televizijsko serijo in za najboljšo glavno moško vlogo (Glover). Ta je slavil tudi na podelitvi emmyjev, kjer je poleg nagrade za glavno vlogo prejel še nagrado za najboljšo režijo. Aprila lani ga je Time Magazine uvrstil še med 100 najbolj vplivnih ljudi na svetu.

V prvi sezoni skozi zanimiv trikotnik vzhajajočega raperja Paper Boija (Brian Tyree Henry), njegovega še neizkušenega producenta Earna (Glover) in raperjeve “vizionarske” desne roke (Lakeith Stanfield) spoznavamo življenje marginalizirane temnopolte skupnosti v Atlanti. Paper Boi si utira pot na ameriško glasbeno površje kot eden tistih raperjev, ki se ni izgubil v pomehkuženem in brezplodnem blišču ameriškega rapa, ampak brez dlake na jeziku obračunava z rasistično belsko Ameriko, kritično ogledalo pa večkrat nastavi tudi temnopoltim. V vmesnem času se za preživetje ukvarja s prekupčevanjem drog in se s svojim asistentom Dariusom velikokrat zakaj ter spušča v številne odbite in zelo humorne debate. Paper Boijev bratranec pa, sit slabo plačanih delovnih mest v želji, da bi svoji družini omogočil boljše življenje, raperju predlaga, da bi postal njegov producent.

Temnopolti Justin Bieber

Trojka se tako poveže in se poda v kopico peripetij, med katerimi številne mejijo na komedijo absurda, prežeto z zelo nekonvencionalnim družbenokritičnim nabojem. Vrhunsko poanto Glover izpelje v delu, kjer se Darius poda na strelišče, na listu s tarčo pa ima narisanega psa. Belci na strelišču so zaprepadeni in Dariusu jezno razlagajo, da se ne spodobi streljati v tako tarčo in dosežejo, da ga preženejo s strelišča. Mimogrede, drugi strelci so streljali v človeške figure. Privoščijo si tudi Justina Bieberja, ki je v nadaljevanki temnopolt, Glover pa je absurdni humor do skrajnosti prignal v epizodi, kjer je Paper Boi gost v pogovorni oddaji Montague in z rasistično nastrojenim voditeljem ter predavateljico razpreda o transpolnikih.

Čeprav Glover vseskozi teži k temu, da oriše položaj getoizirane temnopolte skupnosti v Atlanti in večkrat zelo pronicljivo ošvrkne še vedno zelo zakoreninjeni rasizem v belski ameriški družbi, poda tudi neki vsesplošen družbenopolitični komentar na ameriško družbo; od obsesije z družbenimi omrežji, medijskimi manipulacijami do glasbenega zvezdništva ... Velika bravuroznost Gloverja se kaže tudi v tem, da vsaka epizoda traja pičlih 25 minut, v katerih uspe avtorju vsakič znova razviti zelo pronicljivo poanto in ohraniti zelo ležeren ton nekonvencionalne komedije.

V drugi sezoni Glover nadaljuje v podobnem brezkompromisnem in eklektičnem slogu. Glavnina dogajanja se še vedno vrti okoli omenjene trojke, Paper Boiju pa je uspel preboj na glasbeno sceno.


Najbolj brano