Odločitev, ki bo lahko prelomna za kinematografe

Pri produkcijski hiši Warner Bros so napovedali, da bodo vse premiere filmov, ki so načrtovane za prihodnje leto, med njimi Matrice 4 in Dune: peščeni planet, hkrati v kinodvoranah in prek ponudnika pretočnih vsebin HBO Max. Odločitev je lahko prelomna za kinematografe, ki jih je pandemija covida-19 močno prizadela.

Pri produkcijski hiši Warner Bros so napovedali, da bodo vse 
premiere filmov, ki so načrtovane za prihodnje leto, med njimi 
Matrice 4 in Dune: peščeni planet, hkrati v kinodvoranah in prek 
ponudnika pretočnih vsebin HBO Max. (Foto: pixabay.com)
Pri produkcijski hiši Warner Bros so napovedali, da bodo vse premiere filmov, ki so načrtovane za prihodnje leto, med njimi Matrice 4 in Dune: peščeni planet, hkrati v kinodvoranah in prek ponudnika pretočnih vsebin HBO Max. (Foto: pixabay.com) 

LOS ANGELES > Kinematografi po ZDA so zaradi covida-19 večinoma zaprti, ena največjih produkcijskih hiš Hollywooda pa se je odločila izstopiti iz tradicionalnega okvirja, da so pričakovane uspešnice sprva na voljo le na velikih platnih.

Warner Bros sprejel odločitev, ki lahko za vedno spremeni filmsko industrijo

Analitik Jeff Bock iz podjetja Exhibitor Relations, ki spremlja stanje v filmski industriji, je trenutno dogajanje označil za "največji premik v industriji". "Pandemija je neverjetno pospešila ta postopek, pri Warner Bros pa so sprejeli odločitev, ki lahko za vedno spremeni filmsko industrijo."

Odločitev produkcijske hiše sledi napovedi, da bodo film Čudežna ženska 1984 v režiji Patty Jenkins premierno predvajali na božič tako v ameriških kinematografih kot prek HBO Max, ki je na voljo le v ZDA. Doslej so analitiki v industriji domnevali, da gre za enkratno odločitev, vsaj dokler ne bi ocenili uspeha Čudežne ženske 1984.

A četrtkova napoved je hkratno kinematografsko in predvajanje preko ponudnika pretočnih vsebin razširila na 17 naslovov, tudi na film The Many Saints of Newark, ki je umeščen v svet in čas pred dogajanjem TV nadaljevanke Sopranovi, ter nadaljevanje Odreda odpisanih (2016).

“Izjemni časi zahtevajo kreativne rešitve”

Predsedujoča in generalna direktorica Warner Bros Ann Sarnoff je v povedala, da "izjemni časi zahtevajo kreativne rešitve". "Vemo, da so nove vsebine gonilo kinodvoran, a to moramo uravnotežiti z resničnim stanjem, v skladu s katerem bo večina ameriških kinematografov najverjetneje delovala z zmanjšanimi kapacitetami v letu 2021," je dodala.

Pred pandemijo so težko pričakovani filmi premiere doživeli le na velikih platnih, kjer so bili na ogled 90 dni. Največji zaslužkarji so v tem času večkrat povrnili stroške produkcije, čeprav so morale produkcijske hiše dobiček deliti s kinematografi. A ker so kinematografi po ZDA večinoma zaprti, med drugim tudi v New Yorku in Los Angelesu, morajo distributerji posegati po inovativnih pristopih.

Hibridni model, v sklopu katerega bo film na HBO Max na voljo 30 dni od začetka kino premiere, bo najverjetneje najbolj vplival na Matrico 4, v kateri Keanu Reeves ponovno upodablja junaka Nea, ujetega v virtualni resničnosti. Film iz franšize, ki je po svetu zaslužila več kot 1,6 milijarde dolarjev, naj bi premiero doživel decembra prihodnje leto.

Dune: peščeni planet pa je najnovejša filmska različica znanstvenofantastičnega romana Peščeni planet iz leta 1965, katerega avtor je Frank Herbert. Po pričakovanjih naj bi bil film ena izmed največjih letošnjih uspešnic, a so njegovo premiero že dvakrat zamaknili. V slovenske kinematografe naj bi prišel 30. novembra prihodnje leto.


Najbolj brano