Od Kaznilnice odrešitve do Carrie

2. avgusta je na HBO GO startala televizijska serija Castle Rock, ob kateri bodo zlasti zadovoljno predli ljubitelji srhljivk Stephena Kinga, ki je tokrat še v vlogi izvršnega producenta. V tej vlogi mu dela družbo tudi prekaljeni filmski maček J. J. Abrams.

Bill Skarsgård je leta 2017 upodobil ubijalskega klovna Stephena Kinga, letos pa ima 
že osrednjo vlogo v najnovejši televizijski predelavi mojstra grozljivk Castle Rock.
Bill Skarsgård je leta 2017 upodobil ubijalskega klovna Stephena Kinga, letos pa ima že osrednjo vlogo v najnovejši televizijski predelavi mojstra grozljivk Castle Rock.  

V desetdelni nadaljevanki se prepletajo mitološki motivi ter intimne zgodbe likov iz najbolj priljubljenih romanov Stephena Kinga. Dogaja pa se seveda v ameriški zvezni državi Maine (od koder je tudi sam King) in v izmišljenem mestecu Castle Rock, ki zavzemata pomembno mesto v Kingovem knjižnem opusu; pripovedi njegovih romanov Cujo, The Dark Half, Needful Things, pa tudi novele The Body in številne kratke zgodbe, kot so Rita Hayworth in Kaznilnica odrešitve, so umeščene prav v Kingovo rodno državo Maine ali pa so nekako povezane s Castle Rockom.

Avtorja televizijske predelave Sam Shaw in Dustin Thomason začneta v nič kaj hudega slutečih tonih. Spremljamo namreč starejši par med njuno jutranjo rutino, kjer se zdi, da bo to zanju samo še en običajen dan. A kmalu ugotovimo, da ni tako. Na prvi dan odhoda v pokoj se dolgoletni direktor zaporniške ustanove Shawshank (da, Kaznilnice odrešitve) odloči narediti konec svojemu življenju. In da v svoji nameri slučajno ne bi “pogorel”, si je poleg tega, da se je z avtomobilom zapeljal v jezero, še okoli vratu zavezal vrv, ki jo je na drugem koncu privezal za drevo.

Kmalu zatem se znajdemo v kaznilnici z novo direktorico in radovednim uslužbencem, ki med čiščenjem dolgo časa zapuščenega dela zapora naleti na neobičajni objekt - nekakšno kovinsko komoro, v njej pa molčečega in prestrašenega mlajšega moškega. Ta med preiskovanjem njegove identitete izusti samo eno ime - Henry Deaver, za katerega pa hitro ugotovijo, da ni njegovo, temveč da gre za nekdanjega prebivalca Castle Rocka, ki je v otroštvu v nepojasnjenih okoliščinah izginil za enajst dni. Novo vodstvo zapora, ki tava v temi glede identitete moškega, se vse bolj nagiba k temu, da bi ga do konca njegovih dni zaprli v samico, pošteni uslužbenec pa se odloči poklicati Henryja Deaverja, odvetnika in specialista za obsojence na smrtne kazni. Ta se po še enem razočaranju, neuspeli pritožbi na izvršitev smrtne kazni, odloči vrniti v svoj rojstni kraj in ugotoviti, kdo ga potrebuje v kaznilnici. Hitro pa se izkaže, da odločitev, da skrivnostnega, bledikavega mladeniča spravijo iz komore, ni bila najboljša odločitev.

V glavni vlogi odvetnika srečamo Andréja Hollanda, ki je najverjetneje svoj največji igralski pečat pustil v odlični nadaljevanki Kirurg in v s tremi oskarji nagrajeni Mesečini. Kingov “prijatelj” Bill Skarsgård je zaigral krvi željnega Pennywisea v filmski predelavi piščeve klasike Tisto, od starih Kingovih poznanstev pa v seriji srečamo tudi Sissy Spacek (Deaverjeva dementno raztresena mati), ki je odigrala glavno vlogo v še eni kultni klasiki grozljivk - Carrie.


Najbolj brano