Objavljen uradni izbor filmov za Cannes

Letošnji filmski festival v Cannesu je bil v fizični obliki zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedan. So pa organizatorji v sredo objavili 56 seznam filmov, ki bodo dobili oznako uradni izbor Cannes 2020, s katero se bodo predstavljali tako na drugih festivalih kot v kinih. Festival bi moral potekati v maju.

V uradnem izboru je med drugim novi film ameriškega režiserja 
Wesa Andersona z naslovom The French Dispatch.
V uradnem izboru je med drugim novi film ameriškega režiserja Wesa Andersona z naslovom The French Dispatch. 

CANNES > Letošnji festival bi po prvotnih načrtih moral potekati od 12. do 23. maja, a so ga najprej preložili na novi termin konec junija in v začetku julija, nato pa dokončno odpovedali. Tudi tekmovalnega programa, v katerem se filmi potegujejo za prestižno zlato palmo za najboljši film, letos ne bo. Namesto tega so selektorji pripravili izbor filmov, ki bodo dobili oznako uradni izbor Cannes 2020, s katero se bodo predstavljali na drugih festivalih in v kinih.

"Izbor dokazuje, da je kinematografija še vedno živa, tako kot je bila tudi v času zaustavitve javnega življenja," je povedal direktor festivala Thierry Fremaux.

V uradnem izboru so med drugim novi film ameriškega režiserja Wesa Andersona z naslovom The French Dispatch, film francoskega režiserja Francoisa Ozona Summer of 85, film britanskega režiserja Stevea McQueena Lover's Rock in film japonske režiserke Naomi Kawase True Mothers.

Pred podobnim izzivom kot letos le še leta 1939

Cannes, ki velja za enega najpomembnejših filmskih festivalov na svetu, se je sicer doslej le enkrat v svoji zgodovini znašel pred podobnim izzivom, in sicer leta 1939. Organizatorji so na spletni strani festivala letos zapisali: "Film ni mrtev, še zbolel ni." In še: "Čeprav so bila kina tri mesece zaprta ... izbor priča o tem, da je film bolj živ kot kdajkoli prej."

Selektorji so morali letos veliko dela opraviti od doma, saj so morali zaradi pandemije, tako kot zaposleni v drugih sektorjih v Franciji, ostati doma. Filme so prejeli po internetu, si jih ogledali doma ter nato razpravljali o njih na daljavo. Letos se je tudi prvič zgodilo, da so ustvarjalci na festival prijavili več kot 2000 filmov.

V uradni izbor Cannes 2020 je vključenih 15 filmskih prvencev, medtem ko jih je bilo lani deset. Poleg tega so selektorji povečali zastopanost režiserk, saj je bil v minulih letih festival večkrat deležen kritik filmskih ustvarjalcev, da pri podeljevanju nagrad daje prednost belopoltim moškim ustvarjalcem, pa tudi zaradi gibanja #MeToo, ki so ga spodbudile zlorabe žensk v filmski industriji.

Žiriji bi moral predsedovati prvi temnopolti režiser v zgodovini festivala

Letos je sicer filme prijavilo manj režiserk kot v letu 2019, in sicer 532, leto pred tem pa 575. "V izbor so vključeni filmi 16 režiserk. Leta 2019 jih je bilo 14, leta 2018 jih je bilo 11, leta 2007 jih je bilo 12, leta 2016 devet in leta 2015 šest," so še sporočili s festivala.

Žiriji letošnjega festivala bi moral predsedovati ameriški režiser Spike Lee, ki bi bil prvi temnopolti režiser na čelu žirije tega prestižnega festivala.


Najbolj brano