Nesramno bogati in “topoumni” nogometaši

Na 74. podelitvi televizijskih oskarjev - emmyjev - , ki bo 12. septembra, bosta, kot kaže, ponovno glavno besedo imeli ena od najboljših dramskih serij zadnjih let Nasledstvo, ki govori o nesramno bogati in zelo disfunkcionalni družini Roy, ter zelo humorna saga o intrigah v angleškem nogometnem klubu Ted Lasso. Nasledstvo gre na podelitev s 25, Ted Lasso pa z 20 nominacijami.

Serija Ted Lasso ima kar 20 nominacij za emmyje.
Serija Ted Lasso ima kar 20 nominacij za emmyje. 

Obe seriji sta sicer že slavili na emmyjih in tudi na zlatih globusih, a avtorji niso zaspali na lovorikah in so v nadaljevanju ponudili še več kakovostnega nadgrajevanja zgodbe. V tretji sezoni satirične nadaljevanke Nasledstvo (Succession) je diabolični samodržec Logan Roy (Brian Cox) kljub še bolj skrhanemu zdravju in ponovni izdaji sina Kendalla (Jeremy Strong) še vedno glavni kolovodja finančnega imperija Waystar Royco, kjer, kot kaže, nikakor ni rekel zadnje besede. Oba omenjena igralca sta nominirana za najboljšo glavno moško vlogo v dramski seriji. Avtor serije Jesse Armstrong je v najnovejši sezoni sicer še bolj poglobil teme medsebojne odtujenosti, disfunkcionalnih odnosov in izrojene gonje za oblast, kjer nič ni “sveto” in nedotakljivo. Absolutni zvezdi tretje sezone pa niso vase zagledani člani družine Roy, temveč “prisklednika” - mož Loganove hčerke Siobhan Tom Wambsgans (Matthew Macfadyen) in revni bratranec Greg (Nicholas Braun). Oba sta v igri za emmyja za najboljšo moško stransko vlogo v dramski seriji.

Ameriška serija Ted Lasso, ki je s prvo sezono pometla s konkurenco že na lanski podelitvi emmyjev in osvojila nagrado za najboljšo komično serijo, je povečini projekt ameriškega igralca Jasona Sudeikisa, ki igra v seriji tudi glavno vlogo trenerja ameriškega nogometa Teda Lassa, ki sprejme “sumljivo” ponudbo za trenersko mesto v angleškem nogometnem klubu, ki je izpadel iz prve lige. Novo okolje in novo delovno mesto porodita plejado športno, nacionalnih, kulturnih trkov in komičnih preobratov, ki jim ni videti konca. Ena od ključnih odlik serije in eden od osrednjih razlogov za njeno uspešnost pa je, da v njej lahko uživajo tako nogometni navdušenci kot popolni laiki v nogometu. Sudeikis je ponovno v igri za emmyja za najboljšo glavno moško vlogo v komični seriji.

Nasledstvo gre na podelitev emmyjev s 25, Ted Lasso pa z 20 nominacijami.

V igri za emmyja za najboljšo televizijsko dramsko serijo so poleg Nasledstva sicer še Pokličite Saula, Euphoria, Ozark, Severance, Squid Game, Stranger Things in Yellowjackets. Nominacije za najboljšo komično serijo pa so poleg Teda Lassa dobile še Abbott Elementary, Barry, Curb Your Enthusiasm, Hacks, The Marvelous Mrs. Maisel, Only Murders in the Building in What We Do In the Shadows.


Najbolj brano