Neizprosna vojna za prestol se nadaljuje

Dočakali smo tretjo sezono satirične nadaljevanke Nasledstvo (Succession), diabolični samodržec Logan Roy pa je kljub še bolj skrhanemu zdravju in ponovni izdaji sina Kendalla še vedno glavni kolovodja finančnega imperija Waystar Royco, kjer, kot kaže, nikakor ni rekel zadnje besede.

Zvezdi tretje sezone Nasledstva sta Nicholas Braun v vlogi Grega in 
Matthew Macfadyen v vlogi Toma, ki postrežeta s celo plejado 
odbitih dialogov.
Zvezdi tretje sezone Nasledstva sta Nicholas Braun v vlogi Grega in Matthew Macfadyen v vlogi Toma, ki postrežeta s celo plejado odbitih dialogov. 

Že v prvi sezoni je tedaj najverjetnejši “prestolonaslednik” Kendall (Jeremy Strong) skrivoma pripravljal sovražni prevzem v spregi z največjim konkurentom, medtem ko si je v drugi sezoni predvsem lizal rane in se skušal čim bolj odkupiti očetu (Brian Cox). Ko je v zadnji, scenaristično vrhunski epizodi druge sezone Logan za grešnega kozla poslovnih malverzacij in prikrivanja spolnih zlorab določil sina Kendalla, pa je sledila še ena velika sinova izdaja. Tretja sezona se tako večinoma ukvarja s sanacijo Kendallovih razkritij, ki so močno obremenila Logana in ga v javnosti še bolj ožigosala kot kapitalističnega šakala, ki ne pozna usmiljenja, korporacija pa se pripravlja tudi na osvežitev svojega portfelja z nepredvidljivim Lucasom (Alexander Skarsgård).

Avtor serije Jesse Armstrong je v najnovejši sezoni (zadnji del bo na sporedu prihodnji ponedeljek) še bolj poglobil teme medsebojne odtujenosti, disfunkcionalnih odnosov in izrojene gonje za oblast, kjer nič ni “sveto” in nedotakljivo. Postregel pa je s še več odbite situacijske satire, ki sega od Loganovega začasno omračenega uma med zelo pomembnim srečanjem delničarjev in Kendallove egotripaške zabave za 40. rojstni dan do kulminacije Romanovega perverznega odnosa z dolgoletno svetovalko korporacije Gerry (J. Smith Cameron).

Neprekosljivi tandem - Tom in Greg

Absolutni zvezdi tretje sezone sicer niso vase zagledani člani družine Roy, temveč “prisklednika” - mož Loganove hčerke Siobhan Tom Wambsgans (Matthew Macfadyen) in revni bratranec Greg (Nicholas Braun), ki se še vedno uči, kako “funkcionirati” v pokvarjenem in nesramno bogatem newyorškem jetsetu. Tom in Greg poskrbita za nekaj najboljših prizorov v tretji sezoni, najbolj izstopajoči pa so tisti, ko Tom v Gregovi družbi preigrava scenarije o občutno nižjem življenjskem standardu. A Tom ima vse večje težave tudi v zakonu, saj ga ambiciozna soproga (Sarah Snook) še bolj spravlja v dvome zaradi njunega, milo rečeno, zelo posebnega odnosa. Prav zaradi teh frustracij se Tom še več znaša nad zmedenim Gregom in ustvari vrsto še bolj absurdnih in nepredvidljivih izpadov.

Od “viteza na belem konju” do razvaline

V črnem humorju precej izstopa tudi lunatični sin Connor (Alan Ruck). Še vedno sanjari o kandidaturi za ameriškega predsednika, ki ji je bil, mimogrede, bežno blizu, njegovo dekle (bivša prostitutka) pa se izkaže kot odlična družica na srečanju ameriške politične smetane. Drugi medosebni odnosi, ki so že nepovratno disfunkcionalni in uničeni, so se že malce izpeli, najbolj Siobhanina večna konfrontacija z očetom, ki polagoma izveneva v prazno, Romanova “romanca” z Geri pa proti koncu k sreči dobi nekaj pospeška. Glavni fokus je sicer na Kendallu, za katerega se je na začetku tretje sezone zdelo, da je dopingirani pravičniški “vitez na belem konju”, a kmalu ugotovimo, da tako nebogljen, nepredvidljiv in strt še ni bil nikoli. Kdo bo potegnil krajši konec, odpadnik Kendall ali Royjevi, je jasno. Vojna za prestol pa se bo, kot kaže, še nadaljevala, potrjena je namreč tudi četrta sezona.


Najbolj brano