Na Mostri končno svetovna premiera Peščenega planeta

Na beneški Mostri so gledalci z osem minut trajajočimi stoječimi ovacijami pospremili svetovno premiero najbolj pričakovanega filma zadnjih let - epskega znanstvenofantastičnega filmskega spektakla Peščeni planet v režiji Denisa Villeneuva.

Glavno vlogo Paula Atreidesa je odigral Timothée Chalamet (v 
ospredju).
Glavno vlogo Paula Atreidesa je odigral Timothée Chalamet (v ospredju). 

BENETKE > Premiera nove različice Peščenega planeta po ne najbolje sprejeti Davida Lyncha iz leta 1984 je bila sprva načrtovana lani decembra, a so jo zamaknili zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo covida-19 in pričakovanega manjšega izkupička v kino blagajnah. Denis Villeneuve se je trdega oreha, istoimenske literarne predloge Franka Herberta, lotil takoj po režiji Iztrebljevalca 2049, nadaljevanja še enega zelo zahtevnega kanona znanstvenofantastičnega filma, ki je bil pri oboževalcih kultne filmske mojstrovine Ridleyja Scotta zelo dobro sprejet. Upravičeno so bila pričakovanja zelo visoka tudi ob napovedi, da bo Villeneuve režiral Peščeni planet. Kot kažejo prvi odzivi z beneške Mostre, je Villeneuve izpolnil pričakovanja in ustvaril prvovrstni znanstvenofantastični spektakel, ki v ospredje postavlja vizionarsko Herbertovo okoljevarstveno noto, ki v času izida romana ni bila najbolje razumljena. Uspelo mu je sicer posneti polovico literarne predloge, glede na finančno uspešnost prvega dela pa naj bi sledilo snemanje nadaljevanja.

Glavno vlogo je Villeneuve zaupal enemu od najbolj vročih igralskih imen mlajše generacije Timothéeju Chalametu, ki je bil za vlogo Pokliči me po svojem imenu nominiran že za oskarja, tu je tudi Oscar Isaac, ki je v znanstveno-fantastičnih vodah nase najprej opozoril v dveh filmih Alexa Garlanda (Ex-Machina, Annihilation), kasneje pa v Vojni zvezd. Od bolj znanih igralcev v Peščenem planetu srečamo še Josha Brolina, Stellana Skarsgårda, Zendayo ter oskarjevca Javiera Bardema. Če bodo koronarazmere dopuščale, bo Peščeni planet v slovenskih kinematografih na ogled od 21. oktobra.


Najbolj brano