Lik Perryja Masona je ponovno oživel

Oboževalci serije Američani (The Americans), ki so bili še posebej navdušeni nad Matthewom Rhysom v glavni vlogi KGB-jevega agenta pod krinko v ZDA, so z najnovejšo nadaljevanko na HBO Perry Mason ponovno prišli na svoj račun. Rhys je ponovno ponudil zelo razvejan lik, ki ga oblegajo številni demoni preteklosti, nerožnata sedanjost in primer hudo spodletele ugrabitve otroka.

Matthew Rhys (desno) je po Američanih ponovno v izvrstni igralski 
formi.
Matthew Rhys (desno) je po Američanih ponovno v izvrstni igralski formi. 

Dramska serija je osnovana na likih avtorja in odvetnika Erla Stanleyja Gardnerja ter spremlja izvor ameriškega najslavnejšega knjižnega odvetnika Perryja Masona. Ta je ovekovečen v približno 80 romanih, številnih radijskih igrah in kar štirih televizijskih serijah. V najnovejši HBO-jevi predelavi je Mason sicer zasebni detektiv, ki ga je najel znani losangeleški odvetnik. Ta je na mizo dobil najodmevnejši primer desetletja in zastopa očeta otroka, čigar ugrabitev se je hudo izjalovila oziroma se je končala s smrtjo otročička. Glavni osumljenec policistov pa je njegov oče. Mason zagrize v primer in z brezkompromisnim iskanjem resnice razkrije povsem skorumpirani Los Angeles, ki pa, za razliko od drugih ameriških mest v času velike gospodarske depresije na začetku 30. let minulega stoletja, ne stagnira, ampak cveti, zahvaljujoč filmski industriji, naftnemu bumu, poletnim olimpijskim igram leta 1932 in razmahu gorečih evangeličanov.

Pod režijo večine delov se podpisuje prekaljeni maček Timothy Van Patten, ki je režiral na primer Sopranove in Imperij pregrehe. Z obrtniškega vidika gledano je ustvaril prvovrstno noirovsko kriminalko, kakršnih je danes, žal, veliko premalo. Avtorja serije sta Rolin Jones, ki je tudi sodeloval pri snovanju Imperija pregrehe, in Ron Fitzgerald, najbolj znan po sodelovanju v drami Friday Night Lights. V tej vlogi se je najprej sicer omenjali “očeta” Pravega detektiva Nica Pizzolatta, ki bi lahko tudi bil odlična izbira za noirovsko predelavo Perryja Masona, a je nato odstopil od sodelovanja zaradi razvoja tretje sezone Pravega detektiva. Čevlje Masona pa naj bi najprej obul Robert Downey, Jr., ki je nato tudi odstopil od projekta zaradi drugih obveznosti. In tedaj je v igro vstopil Matthew Rhys, ki po Američanih pravzaprav ni imel še prave priložnosti, da se pokaže v svoji najboljši luči. Po prvih treh delih, ki so bili predvajani na HBO, je v izvrstni formi.


Najbolj brano