Letošnji filmski festival v Benetkah v znamenju več režiserk

Znan je program 77. mednarodnega filmskega festivala v Benetkah, ki bo potekal od 2. do 12. septembra. V tekmi za zlatega leva bo letos zaradi novega koronavirusa namesto običajnih 21 filmov le 18, med njimi nekaj koprodukcij. Osem filmov podpisujejo režiserke. Festival bo prvič po enajstih letih odprl italijanski film, Lacci režiserja Daniela Luchettija.

Festival bo prvič po enajstih letih odprl italijanski film, Lacci 
režiserja Daniela Luchettija.
Festival bo prvič po enajstih letih odprl italijanski film, Lacci režiserja Daniela Luchettija. 

BENETKE > V tekmovalni program se je uvrstilo kar osem filmov režiserk: ameriški film Chloe Zhao Nomadland, ki je nastal po knjigi Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century in v katerem igra oskarjevka Frances McDormand, film norveške režiserke Mone Fastvold The World to Come, v katerem igrata Vanessa Kirby in Casey Affleck, film francoske režiserke Nicole Garcia Amants in filma italijanskih režiserk Emme Dante Le Sorelle Macaluso in Susanne Nicchiarelli Miss Marx.

Tu sta še nemško-francoska koprodukcija Und morgen die ganze Welt, ki jo podpisuje nemška režiserka Julia von Heinz, in koprodukcija osmih držav Quo vadis, Aida? v režij Jasmile Žbanić, ki prihaja iz BiH.

Letošnji filmski program bo nekoliko okrnjen. Namesto 80 filmov bodo prikazali 62 filmov. Predstavilo se bo 50 držav. V sekciji Horizonti, ki predstavlja nove trende v svetovni kinematografiji, bodo prikazali 19 filmov. Ne bo pa letos netekmovalnega programa Sconfini, v katerem sicer prikazujejo filme različnih žanrov.

Med tekmovalnimi filmi so kar štirje italijanski filmi: poleg omenjenih filmov Emme Dante z zgodbo o najmlajši hčeri Karla Marxa in filma Susanne Nicchiarelli še filma Gianfranca Rosija Notturno in Claudia Noceja Padrenostro, ki govori o valu terorizma v 70. letih.

Med drugim so v tekmovalnem programu še Spy no tsuma japonskega režiserja Kiyoshija Kurosawe, kanadsko-madžarski film Pieces of a Woman v režiji Kornela Mundrucza, ki prinaša družinsko dramo, in zadnji film ruskega režiserja Andreija Kontschalowskega Dorogie Tovarischi.

O dobitniku zlatega leva bo odločala žirija, ki ji predseduje avstralska filmska igralka in dvakratna oskarjevka Cate Blanchett. Nagradi za življenjsko delo bosta letos prejeli britanska igralka Tilda Swinton in hongkonška režiserka Ann Hui.

Projekcije filmov bodo, kot običajno, potekale v dvoranah na Lidu ter v dveh arenah na prostem, pri čemer se bodo strogo držali pravil glede vzdrževanja socialne distance.

V programu Dnevi avtorjev (Giornate degli Autori) bo svetovno premiero doživela slovenska manjšinska koprodukcija Oaza v režiji srbskega režiserja Ivana Ikiča, ki je tudi avtor scenarija. V program, ki vzpodbuja izvirno filmsko izraznost avtorjev, se je sicer uvrstilo 11 filmov.


Najbolj brano