Krhko ravnovesje

Drevi bo v letnem kinu Arrigoni na sporedu eden najbolj odmevnih makedonskih filmov zadnjih let Medena dežela, ki govori o krhkem ravnovesju med naravo in njenim izkoriščanjem.

Medena dežela je prvi film v zgodovini oskarjev, ki je bil nominiran 
za najboljši mednarodni celovečerec in hkrati za najboljši dokumentarec.
Medena dežela je prvi film v zgodovini oskarjev, ki je bil nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in hkrati za najboljši dokumentarec. 

Glavno vlogo v filmu ima Hatidža, ki s svojo hromo materjo živi v odročni zapuščeni vasici v makedonskem gorovju in se preživlja s starodavnim načinom pridelave medu divjih čebel, ki ga prodaja v najbližjem mestu, oddaljenem štiri ure hoda. Utečen in zelo spokojen vsakdan prekine prihod glasne nomadske družine, ki s seboj pripelje rohnečo motorizacijo in čredo krav. Njihov prihod Hatidžo sprva razveseli in ne skopari s svojimi domačimi pripravki in dragocenimi nasveti o pridelavi medu ter skrbi za čebele. Skozi ta trk pa režiserja Ljubomir Stefanov in Tamara Kotevska prikažeta zelo krhko ravnovesje med naravo in človekom. “Hatidžina zgodba razkriva širšo idejo o tem, kako tesno sta prepletena narava in človeštvo - in kaj utegnemo izgubiti, če prezremo to temeljno povezavo,” pravita.


Najbolj brano