Kino Otok je do konca avgusta na poti v Izolo

Mednarodni filmski festival Kino Otok se je v 15 edicijah soočil že z veliko izzivi. Letošnje pandemične razmere so tradicionalno izvedbo v Izoli premaknile na konec poletja. A še prej se karavana odpravlja na pot - jutri ob 21. uri bodo v Sv. Antonu predvajali film Playing Men, sledil bo pogovor z avtorjem Matjažem Ivanišinom.

 Jutri bodo v Hiši kulture v Sv. Antonu predvajali film Playing Men.
Jutri bodo v Hiši kulture v Sv. Antonu predvajali film Playing Men.  

SV. ANTON, IZOLA > “Po tolikih letih Kino Otok letos ni mogel pozdraviti poletja, upamo pa, da nam bodo razmere dovolile izvedbo festivala v terminih, ki smo jih določili na novo,” so zapisali v zavodu Otok, kjer so za nov izolski termin izbrali konec avgusta, še prej pa bodo poskrbeli za niz “satelitskih projekcij” po Primorskem in v Ljubljani.

Jutrišnji projekciji filma Playing Men v Hiši kulture v Sv. Antonu in pogovoru z avtorjem Matjažem Ivanišinom bo sledilo več dogodkov: v četrtek, 23. julija, ob 21.30 bodo v koprski palači Gravisi - Buttorai v sodelovanju s Primorskim poletnim festivalom in italijansko skupnostjo ob stoti obletnici Fellinijevega rojstva predvajali njegov sloviti film 8 ½ (1963), in to kar z najžlahtnejšega 35-milimetrskega filmskega traku.

V nedeljo, 2. avgusta, bodo v Letnem kinu Silvana Furlana v Novi Gorici predstavili letošnji dokumentarni film Francisa Alÿsa in Juliena DevauxaČrte v pesku, zgodba o zgodovini. V petek, 7. avgusta, se vrnejo v Sv. Anton s projekcijo Trenutka reke, sledil bo pogovor z avtoricama Anjo Medved in Nadjo Velušček. Po 10. avgustu, ko bodo v letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi v Ljubljani predvajali dokumentarni esej Povedni sedanjik angažirane kitajske ustvarjalke Zhu Shengze, se filmski praznik vrača v Izolo, kjer bo letni kino Arrigoni gostil nagrajenca letošnjega festivala Sundance, makedonski dokumentarni film Medena dežela Tamare Kotevske in Ljubomirja Stefanova.

O programu projekcij po 13. avgustu, ki bodo napovedovale skorajšnji začetek uradnega dela letošnje edicije, bodo iz otoškega štaba sporočali sproti. Zdaj ne preostane drugega, kakor upati, da bodo od 26. do 30. avgusta razmere godne za srečanje v Izoli.


Najbolj brano