Kaj se bo letos vrtelo pod zvezdami?

Z dvema vrhuncema letošnjega Kino Otoka, filmom Luzzu in dokumentarcem Italo disco: bleščeči zvok osemdesetih, se je začelo letošnje filmsko “popotovanje” Kina Istra, ki bo vse do 3. septembra z izbrano filmsko ponudbo obiskal vrsto atraktivnih lokacij v Istri. V sklopu koprskega participativnega proračuna so občani uspeli tudi s pobudo letnega kina v Semedeli, ki obljublja zanimiv program, dvakrat na teden pa sledijo filmske projekcije v najstarejšem kinu na odprtem v slovenski Istri - izolskem Arrigoniju.

Poletni kini poslej tudi v Kubedu, Semedeli, Šmarjah, Izoli ...
Poletni kini poslej tudi v Kubedu, Semedeli, Šmarjah, Izoli ... 

Kino Istra-Cinema Istria je potujoči kino, ki v istrske kraje, v katerih ni kinematografov, pripelje nekatere izmed najodmevnejših sodobnih avtorskih filmov in pomembne filmske klasike iz zakladnice zgodovine. Letos se bodo zvrstile regionalne premiere slovenskih filmov, pomembni filmi iz širše regije in tudi nekaj svežih naslovov iz Evrope in ZDA. Letošnji program so 6. julija začeli na najlepši lokaciji, na Kubejskem gradu, kjer so predvajali malteški film Luzzu, ki govori o “boju” tamkajšnjih ribičev z neživljenjsko evropsko birokracijo. 13. julija je na ankaranski plaži Študent sledil odličen dokumentarec o pozabljenem fenomenu italijanske disko glasbe osemdesetih let, do 3. septembra pa se bo poleg omenjene lokacije v Ankaranu, na glavnem trgu v Šmarjah in lapidariju koprskega Pokrajinskega muzeja zvrstilo še deset filmov.

Poklon Pasoliniju

Tudi snovalci letošnjega programa niso spregledali 100. obletnice rojstva vsestranskega italijanskega kritičnega ustvarjalca Pier Paola Pasolinija in na spored uvrstili njegovo klasiko Mama Rim z Anno Magnani v glavni vlogi, ki bo predvajana 18. avgusta v lapidariju. Pred tem, 27. julija, pa bo na plaži Študent dokumentarec Futura, ki ga podpisujejo Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher, in je nekakšno nadaljevanje precej nepoznanega Pasolinijevega dokumentarca Zborovanja v ljubezni, v katerem je režiser obredel Italijo in pred kamero z naključnimi sogovorniki obravnaval številne občutljive teme. V Futuri pa trojica omenjenih režiserjev predstavi sodoben pogled na prihodnost, posnet skozi oči italijanske mladine, ki ne ve, kaj jo čaka, a to morda že sluti. Dan kasneje, 28. julija, bo v lapidariju na sporedu Morena Antonete Alamat Kusijanović. Drama o osvobajanju izpod spon patriarhata je lani v Cannesu prejela prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec. 17. avgusta na plaži Študent pa bomo v neobičajno sproščeni vlogi v filmu Dej no Mika Millsa lahko spremljali Joaquina Phoenixa. Ta je tokrat upodobil radijskega novinarja, ki potuje od mesta do mesta in najstnike sprašuje o njihovih pogledih na prihodnost. Njegovo samotno rutino pa prekine sestrina prošnja, da za nekaj dni popazi na njenega devetletnega sina.

“Kino Istra-Cinema Istria je potujoči kino, ki v istrske kraje, v katerih ni kinematografov, pripelje nekatere izmed najodmevnejših sodobnih avtorskih filmov in pomembne filmske klasike iz zakladnice zgodovine.”

Že prva projekcija v Semedeli je bila uspešnica

Že odlično obiskana prva projekcija v Semedeli 5. julija, ko so na parkirišču pred tamkajšnjo krajevno skupnostjo predvajali film Tijane Zijanić Prasica, slabšalni izraz za žensko, je bila odličen pokazatelj, da si tamkajšnje prebivalstvo želi kulturne ponudbe v svoji bližini. V torek, 19. julija, sledi jagodni izbor kratko¬metražnih vrhuncev leta, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Festivalom kratkega filma FEKK, 2. avgusta bo na sporedu četrti celovečerec enega od najbolj talentiranih slovenskih režiserjev mlajše generacije Olma Omerzuja Atlas ptic, 16. avgusta pa bodo v sodelovanju s festivalom Tresk program sklenili s projekcijo najboljših slovenskih glasbenih videospotov preteklega leta.

Kot že vrsto let se v poletnem času filmske projekcije vračajo tudi v Letni kino Arrigoni. V ponedeljek, 18. julija, bodo predvajali dokumentarec Gorana Vojnovića 2017 o izjemnem uspehu slovenske košarkarske reprezentance, naslednji dan pa bo tudi v Arrigoniju na sporedu velika zmagovalka lanskega Festivala slovenskega filma Prasica, slabšalni izraz za žensko. 25. julija napovedujejo še vizualno poslastico tajskega režiserja Apitchatpong Weerasethakula s Tildo Swinton v glavni vlogi ter 26. julija eksistencialno dramo Sončni zaton, v kateri pa ima glavno vlogo Tim Roth.


Najbolj brano