Južnokorejski Parazit favorit ameriških filmskih kritikov

Losangeleško Združenje filmskih kritikov je v nedeljo naznanilo najboljše filme v letu 2019, med katerimi je izstopal južnokorejski film Parazit režiserja Bong Joon-hoja. S cannsko zlato palmo ovenčani film, zaznamovan s črnim humorjem in družbeno kritiko, je prejel nagradi za najboljši film in režijo.

Losangeleško Združenje filmskih kritikov je v nedeljo naznanilo 
najboljše filme v letu 2019, med katerimi je izstopal južnokorejski 
film Parazit režiserja Bong Joon-hoja.
Losangeleško Združenje filmskih kritikov je v nedeljo naznanilo najboljše filme v letu 2019, med katerimi je izstopal južnokorejski film Parazit režiserja Bong Joon-hoja. 

LOS ANGELES > Parazit je v obeh glavnih kategorijah po izboru kritikov premagal Irca (The Irishman) v režiji Martina Scorseseja, za stransko vlogo v filmu pa je bil nagrajen tudi južnokorejski igralec Song Kang Ho.

Film Parazit gledalcu predstavi člane Ki-taekove družine, ki so si zelo blizu, a so vsi po vrsti brezposelni z zelo slabimi obeti za prihodnost. Ki-taekov sin Ki-woo se spoprijatelji s študentom prestižne univerze, ta pa mu pove za dobro plačano delo učitelja pri bogati družini Park. Ki-woo se odpravi k njim na sprejemni pogovor in tam spozna njihovo čudovito hčerko Yeon-kyo. Ko pa fant dobi službo, se nihče ne zaveda, da bo srečanje med obema družinama postopoma vodilo v zaporedje nenavadnih dogodkov, so vsebino povzeli na 30. Liffu.

Nagrado za najboljšo moško vlogo so ameriški kritiki namenili španskemu igralcu Antoniu Banderasu kot protagonistu filma Bolečina in slava Pedra Almodovarja, zadnji Almodovarjev celovečerec pa je obveljal tudi za najboljši tujejezični film.

Za najboljšo žensko vlogo je bila nagrajena Mary Kay Place kot protagonistka filma Diane v režiji Kenta Jonesa, s stransko vlogo v filmu Hustlers pa je slavila Jennifer Lopez.

Nagrado kritikov za najboljši scenarij je prejel Marriage Story, ki ga podpisuje režiser Noah Baumbach, nagrado za najboljši animirani film I Lost My Body v režiji Jeremyja Clapina, nagrado za filmsko fotografijo pa Claire Mathon za delo na filmih Portret mladenke v ognju v režiji Celine Sciamma in Atlantics v režiji Mati Diop.

Kritiki so podelili še nekaj nagrad v drugih kategorijah, nagrajencem pa jih bodo podelili na prireditvi 11. januarja, kjer bodo z nagrado za življenjsko delo počastili tudi ameriško filmsko ustvarjalko Elaine May.


Najbolj brano