Han, Chewie in Lando z Atlante

Kljub temu da je za režijo najnovejšega antologijskega filma iz sage Vojne zvezd o Hanu Solu poprijel težkokategornik Ron Howard in kljub izvrstni igralski zasedbi je izkupiček v kinoblagajnah bolj klavrn.

Igralska ekipa najnovejšega antologijskega filma iz sage Vojne 
zvezd.
Igralska ekipa najnovejšega antologijskega filma iz sage Vojne zvezd. 

Disney je po razvpitem nakupu imperija Georga Lucasa Lucasfilm pred šestimi leti zgodbe iz univerzuma Vojne zvezd strogo ločil na uradni “kanon”, kamor sodijo poglavitne filmske trilogije vojnozvezdne sage, in na “nekanonske” izpeljanke v obliki animiranih filmov, stripov, knjig in videoiger ter antologijskih filmov (med katere sodi tudi predlanski Rogue One), v katerih spremljamo stranske zgodbe junakov in antijunakov, ki so tako ali drugače povezani z okvirno zgodbo. Mednje se uvršča tudi najnovejši film Solo: Zgodba vojne zvezd, v kateri spremljamo zgodnje življenje enega najbolj priljubljenih junakov zlasti osrednje trilogije (beri: izvirne z Lukom Skywalkerjem, princeso Leio in Darth Vaderjem) Hana Sola.

Solo in Daenerys

Film se začne s pozabljenim mladeničem Hanom (dokaj neznani Alden Ehrenreich) na odmaknjenem planetu, ki pa za razliko od drugih ni puščavski, ampak puščobno industrijski, od koder si seveda želi pobegniti skupaj s svojim dekletom Qi'ro (Emilia Clarke, Daenerys iz Igre Prestolov), da bi postal, kot sam pravi, najboljši pilot v galaksiji. Pobeg uspe deloma, saj dekle ulovijo in zadržijo v ujetništvu. Želja po vrnitvi in rešitvi ljubljene tako pogojuje vse nadaljnje Hanove odločitve. Ta se najprej včlani v imperialno vojsko, od koder nato zelo hitro dezertira. Ko se znajde v zaporu, pa spozna svojega doživljenjskega tovariša Chewbacco, s katerim se po pobegu pridružita majhni skupini vesoljskih odpadnikov, ki jo vodi Tobias Beckett (vedno odlični Woody Harrelson). Po spodletelem poskusu ropa vlakovne kompozicije, ki prevaža dragoceno gorivo coaxium, se zaplete še s skrivnostnim in sila nevarnim kriminalnim sindikatom Škrlatna zora in njegovim vodjo Drydenom Vosom.

Tukaj pa se dogodivščine za Hana šele dobro začnejo, saj z družbo sklenejo še bolj drzno akcijo kraje te pomembne surovine. To vključuje tudi spajdašenje s še enim pomembnim likom, ki ga bomo, oziroma smo ga, srečali že v epizodi Imperij vrača udarec, Landom Calrissianom (Donald Glover iz televizijske serije Atlanta, v glasbenem svetu pa je znan pod psevdonimom Childish Gambino) ter njegovo kopilotko L3-37, sicer gorečo borko za enake pravice droidov. Lando je namreč lastnik najhitrejšega kosa odpadnega železja v galaksiji Milenijskega falkona, ki je ključen za uspešno izvedbo misije. To je tisto plovilo, zaradi katerega Lando še mnoga leta pozneje goji zamero do Hana.

Uboren izkupiček v kinematografih

Film je tudi drugače prežet z uporom zatiranih, bodisi suženjskih droidov, potlačenih posameznikov ali zatiranih prebivalcev te širne galaksije, kjer se počasi izrisujejo zametki prihajajočega organiziranega odpora proti zlobnemu Imperiju. Čeprav film nima večjih omembe vrednih hib (ja, tudi zlobnež, ki se pojavi v zadnjih kadrih filma in bo namrščil obrvi marsikaterega oboževalca, ima svoje mesto v nekanonskih zgodbah), je njegov izkupiček od obiska v kinematografih zelo klavrn. In to navkljub temu, da je za režijo poprijel hollywoodski težkokategornik in dvakratni oskarjevec Ron Howard (Čudoviti um, Apollo 13, Frost/Nixon). Ugibanja, ali bo zgodba o vesoljskem tihotapcu Hanu Solu trilogija, so morda tudi zaradi tega komercialnega neuspeha pod še večjim vprašajem, vse glasnejše pa so tudi govorice, da studio že pripravlja antologijska filma o jediju Obi-Wan Kenobiju in lovcu na glave Bobu Fettu.


Najbolj brano