Dober film v vsako vas

Kino Istra je po covidnem spletnem zimovanju poletni filmski program začel na polno. S številnimi junijskimi projekcijami so se od prvega poletnega meseca poslovili v velikem slogu, s spregledano hibridno dokumentarno mojstrovino Federica Fellinija Rim, Marezige pa so ob tej priložnosti prvič dobile svoj letni kino.

V Kubedu so minulo sredo skozi pisana narečja prebivalcev Istre 
na filmskem platnu zaživela številna nadnaravna bitja.
V Kubedu so minulo sredo skozi pisana narečja prebivalcev Istre na filmskem platnu zaživela številna nadnaravna bitja. 

Minulo sredo se je tudi kubejski grad prelevil v kino na prostem in na filmskem platnu so zaživela številna nadnaravna bitja, kot so štrige, more, vile in vampirji, ki naj bi nekoč poseljevala Istro, danes pa živijo naprej skozi številne pripovedke starejših prebivalcev. Drevi bodo v Topolovcu na ogled Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča, razgiban program pa se nadaljuje vse do konca julija. Kino Istra je potujoč kino zavoda Otok, ki bo sicer do konca leta 2021 s premišljenim filmskim in drugim kulturnim programom za vse generacije redno obiskoval 13 krajev brez kinodvoran v Istri. Projekt je nastal v sodelovanju s petimi partnerskimi organizacijami iz Hrvaške, Slovenije, Italije in Velike Britanije, program s podobnim konceptom pa poteka tudi v hrvaški Istri, poimenovan Kino u vinogradu, in je “ogrevalne” narave pred filmskim festivalom v Motovunu. 29. julija se bo sicer tudi v izolskem letnem kinu Arrigoni program Kina Istra zelo zanimivo prepletel s programom 17. festivala Kino Otok.

Benečija, Almodovar, Istra ...

Drevi bo, kot omenjeno, na vaškem trgu v Topolovcu projekcija Zgodb iz kostanjevih gozdov, ki je filmska meditacija o pozabljenih krajih Benečije in njenih ljudeh, ki so živeli na prepihu zgodovinskih dogodkov. Prihodnjo sredo bo na plaži Študent v Ankaranu na ogled nekaj popolnoma drugačnega, in sicer zadnji celovečerec Pedra Almodovarja Bolečina in slava, ki je njegov najbolj avtobiografski film v zadnjih letih, stanovanje, v katerem živi režiser v jeseni življenja, pa je napolnil s svojimi številnimi predmeti in pohištvom. Prihodnji petek se filmska karavana Kino Istra seli v Šmarje, kjer bodo na vaškem trgu predvajali islandski hit Bojevnica, ki govori o boju trmaste petdesetletnice Halle proti lokalni industriji aluminija. Naslednji dan, 17. julija, bo v kulturnem domu v Padni dvakrat na sporedu “butični istrski” sklop kratkih filmov z naslovom Razglednice, ki so nastali po zamisli reškega režiserja Igorja Bezinovića, k sodelovanju pa je povabil še Hrvoslava Brkušića, Katerino Duda, Ivano Pipal, Anteja Zlatka Stolico in Darovana Tuška. Ti bodo na subtilno humorne načine popeljali gledalce v tiste kotičke podeželja hrvaške Istre, kjer je bila meja med mitom in resnico že davno izbrisana. V četrtek, 22. julija, pa v Hiši kulture v Svetem Antonu sledi nemška drama Lara v režiji Jana Oleja Gersterja, ki tenkočutno spregovori o zapletenem odnosu med materjo in sinom. Scenarij je delo Blaža Kutina, ki je zanj prejel več nagrad, med drugim v Cannesu in Sarajevu.

29. julija v izolskem letnem kinu Arrigoni bo julijsko filmsko karavano sklenil poseben glasbeno-filmski dogodek, ki bo združil klasični nemi film s sodobno glasbo v živo. Predvajali bodo namreč štiri kratke filme z velikanom nemega filma Busterjem Keatonom v glavnih vlogah, za glasbeno spremljavo v živo pa bodo poskrbeli zagrebški art rockerji Porto Morto. Na sporedu bo tudi projekcija presenečenja, ki bo nastala v sodelovanju s festivalom Kino Otok in bo ogrevalna predpriprava za festivalsko dogajanje med 24. in 29. avgustom v Izoli.


Najbolj brano