Deadpool 2 še uspešnejši od predhodnika?

Klepetavi antijunak Deadpool, ki ruši številne konvencije stripovskega herojskega akcijskega filma, se ponovno vrača v velikem slogu. Po prvem delu iz leta 2016, s katerim so producenti iz 58 milijonskega proračunskega zalogaja nato zaslužili vrtoglavih 783 milijonov dolarjev, se utegne zgodba z drugim delom ponoviti ali jo še preseči. Trenutno je Deadpool 2 najbolj gledan film na svetu.

Klepetavi antijunak Deadpool, ki ruši številne konvencije stripovskega herojskega akcijskega filma, se ponovno vrača v velikem 
slogu.
Klepetavi antijunak Deadpool, ki ruši številne konvencije stripovskega herojskega akcijskega filma, se ponovno vrača v velikem slogu. 

Po celem svetu je Deadpool 2 v preteklem vikendu blagajnam prinesel 301 milijon dolarjev, na portalu kritikov Rotten Tomatoes, ki lahko marsikateri film povzdigne v višave ali ga pokoplje, pa kraljuje s 84-odstotnim rejtingom.

Deadpool 2 je trenutno tudi najbolj gledan film v Sloveniji, v prvem vikendu predvajanja pa je postal tudi najbolj gledani film studia Marvel in najbolj gledan film franšize Možje X v Sloveniji.

Od kod ta evforija? Zanjo je zaslužen predvsem glavni lik Deadpool, ki je najbolj politično nekorekten stripovski superheroj doslej in ki s svojimi ciničnimi in črnohumornimi opazkami ne prizanaša nikomur, niti samemu sebi. Poleg tega Deadpool ruši vse ustaljene stereotipe o superherojskih filmih: jezični antijunak velikokrat ruši tako imenovano četrto steno in se obrača neposredno na gledalca ter ironično spodkopava pričakovan scenosled dogodkov. Končen izdelek pa je polnokrven akcijski film, v katerem bodo uživali tako ljubitelji klasičnih akcijk kot bolj zahtevni gledalci, dovzetni za žanrske hibride.

Deadpool sta sicer pred skoraj tridesetimi leti ustvarila pisec Fabián Nicieza in ilustrator Rob Liefeld, a studio Marvel je komaj leta 2004 začel razmišljati o filmski predelavi. Že tedaj so se spogledovali z Ryanom Reynoldsom, a so ga kaj hitro vpregli v snemanje še ene njihove uspešnice Wolverine. Leta 2010 pa sta scenarista Rhett Reese in Paul Wernick z Reynoldsom začela ponovno razvijati projekt Deadpool. Za režijo je poprijel novinec Tim Miller, Deadpool pa je bil njegov režijski celovečerni prvenec, ki je bil, kot omenjeno, velika uspešnica. Miller je žal zaradi različnih pogledov na lik Deadpoola odstopil od sodelovanja pri nastajanju drugega dela, za režiserski stol pa je tokrat sedel David Leitch, ki je nase nazadnje opozoril z Atomsko blondinko. V drugem delu si želi Wade Wilson oziroma Deadpool uresničiti sanje in postati priznani rejec buldogov, hkrati pa se želi naučiti sprejemanja odprtega odnosa. Wade se na svoji poti bori s kupom najrazličnejših neznancev, največ preglavic pa mu povzroča Josh Brolin.


Najbolj brano