Danes zvečer bo zima udarila tudi v Sloveniji

Ameriška televizijska hiša HBO je v noči na ponedeljek po srednjeevropskem času premierno predvajala prvi del zadnje sezone epske televizijske serije Igra prestolov. Na slovenski različici kanala bodo prvi del zavrteli v danes zvečer, šestdelna sezona ene najbolj priljubljenih serij v zgodovini televizije pa se bo sklenila sredi maja.

Ameriška televizijska hiša HBO je v noči na ponedeljek po 
srednjeevropskem času premierno predvajala prvi del zadnje 
sezone epske televizijske serije Igra prestolov. V Sloveniji bodo 
ljubitelji sage prišli na svoj račun danes ob 20. uri.
Ameriška televizijska hiša HBO je v noči na ponedeljek po srednjeevropskem času premierno predvajala prvi del zadnje sezone epske televizijske serije Igra prestolov. V Sloveniji bodo ljubitelji sage prišli na svoj račun danes ob 20. uri. 

LJUBLJANA > Igra prestolov je pravi popkulturni fenomen, na to nakazuje njeno preseganje strogega kroga navdušencev nad domišljijskimi svetovi ali televizijskimi serijami nasploh. V zadnjem desetletju je tudi z dobro zastavljeno marketinško strategijo postala tako vseprisotna, da le redki niso vsaj slišali zanjo.

Osma sezona Igre prestolov naj bi bila najdražja kadarkoli posneta sezona televizijske serije. Za produkcijo posameznega dela naj bi porabili 15 milijonov dolarjev (13 milijonov evrov), za celotno sezono torej 90 milijonov dolarjev.

Zgodba se sicer odvija v izmišljenem srednjeveško obarvanem svetu z več fantazijskimi elementi, kot so denimo ogenj bruhajoči zmaji in z ledenega severa prodirajoča vojska živih mrtvecev oziroma Belih hodcev pod vodstvom Nočnega kralja. Osnovno gibalo zgodbe je spopad različnih plemiških družin oziroma pretendentov za prevzem oblasti nad sedmerimi kraljestvi dežele Zahodnje.

Kot se zgodbo epskih razsežnosti spodobi, sledi vzporedno se odvijajoče in medsebojno prepletajoče dogajanje na različnih lokacijah, z vrsto preobratov, krvavih obračunov in brezobzirnih zarot, obenem pa je vse skupaj začinjeno tudi z zvrhano mero spolnosti.

Liki niso črno-beli, nihče ni popoln, smrt ne prizanaša ne slabim ne dobrim. Ob sklepnem dejanju so med glavnimi preživelimi akterji Daenerys Targaryen (igra jo Emilia Clarke), Jon Snow oz. Sneg (Kit Harington) in Cersei Lannister (Lena Headey), zelo priljubljen lik pa je tudi pritlikavi Tyrion Lannister (Peter Dinklage).

Nekatere fraze iz zgodbe Igre prestolov so se uveljavile v vsakdanjem diskurzu, pri čemer z naskokom vodi fraza "Zima prihaja", slogan ene od plemiških družin v seriji, ki namiguje na neizogiben prihod hudih časov.

Pri vzpostavljanju kultnega statusa televizijske serije je svojo vlogo odigralo tudi dejstvo, da je serija prehitela knjižno predlogo.

Ameriški pisatelj George Raymond Richard Martin namreč kljub nestrpnemu pričakovanju številnih oboževalcev z vsega sveta še vedno ni spisal predvidenih sklepnih dveh romanov iz svoje serije Pesem ledu in ognja, v ameriški televizijski hiši HBO pa so se izjemno uspešno televizijsko serijo odločili pripeljati do konca brez čakanja na izdajo romanov.


Najbolj brano