Benigniju zlati lev za življenjsko delo na Beneškem filmskem festivalu

Na 78. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah bodo zlatega leva za življenjsko delo podelili italijanskemu igralcu in režiserju Robertu Benigniju, dobitniku oskarja za film Življenje je lepo.

Roberto Benigni Foto: Strand Releasing
Roberto Benigni Foto: Strand Releasing

BENETKE > Oseminšestdesetletni Toskanec, znan po svojih nesramnih, klovnovskih norčijah, pa tudi po javnih branjih Dantejeve Božanske komedije, je eden izmed najbolj priljubljenih italijanskih filmskih zvezdnikov. Igral je v več filmih, režiral jih je devet.

"Moje srce je polno veselja in hvaležnosti. V neizmerno čast mi je prejeti tako pomembno priznanje za moje delo," je dejal Benigni v izjavi, ki jo je objavil beneški festival. Direktor festivala Alberto Barbera je povedal, da si je Benigni nagrado prislužil s svojo "živahnostjo, silovitostjo, odprtostjo in strastno radostjo, ki je morda najbolj izvirni znak njegovega opusa".

Poleg igranja in režije filma Življenje je lepo, tragikomedije o holokavstu, ki je leta 1999 prejela oskarja za najboljšega igralca, najboljšo glasbeno točko in najboljši tujejezični film, je Benigni sodeloval z različnimi velikani filmske industrije. Mednje spadajo režiserji Federico Fellini, Woody Allen, Blake Edwards in Bernardo Bertolucci. Benignijeva žena, igralka Nicoletta Braschi, pa že od leta 1987 redno igra v njegovih filmih.

Beneški filmski festival je eden najprestižnejših na svetu. Letošnja 78. izdaja je predvidena med 1. in 11. septembrom.


Najbolj brano