Bančna luknja

Bančna luknja je davkoplačevalce stala čez pet milijard evrov. Ali po dobrih štirih letih od druge sanacije bank v samostojni državi sploh vemo, kaj smo plačali in zakaj?

Podatkovno-preiskovalno skupino EkstraVisor sestavljajo (z leve): 
Neža Steiner, Anže Zabukovšek, Vanja Gligorović in Mateja Cankar. Foto: Žiga Culiberg
Podatkovno-preiskovalno skupino EkstraVisor sestavljajo (z leve): Neža Steiner, Anže Zabukovšek, Vanja Gligorović in Mateja Cankar. Foto: Žiga Culiberg

To vprašanje je bilo izhodišče podatkovno-preiskovalne skupine EkstraVisor, ki se je lotila projekta o bančni luknji, razkritja pa bodo predstavili v dveh dokumentarnih filmih. Na sporedu bosta dva četrtka zapored, in sicer 8. in 15. marca ob 20.05 na prvem programu nacionalne televizije. Po drugem delu bo sledil še pogovor v studiu, s posebnim poudarkom na delovanju pravosodja; do danes obstaja pri nekdanjih direktorjih bank le ena pravnomočna sodba nekdanjih direktorjev bank.

Največji problem pri pripravi projekta - tako so avtorji zapisali v sporočilu za javnost - je bila bančna tajnost. Dokumenti, ki bi pomagali razkriti sporna, pa tudi kriminalna dejanja posameznih bankirjev, so namreč še vedno zaupni.

Obe oddaji bosta dostopni na spletni strani EkstraVisor. Podatkovno-preiskovalno skupino, pod vodstvom Lidije Hren, sestavljajo štirje stalni raziskovalci in novinar. Preboj so naredili z zdravstvenim projektom - primerjave cen zdravil medicinskih pripomočkov v vseh 26 javnih slovenskih bolnišnicah.


Najbolj brano