Balkanska zmes Peaky Blinders in Babylon Berlin

Tudi po 2,5 milijona gledalcev na epizodo, vrsta predavanj in pogovorov o obdobju med obema svetovnima vojnama na Balkanu in rojstvo nove balkanske filmske zvezde, slovenskega Georgea Clooneyja - Sebastjana Cavazze. Vse to je sprožila prelomna srbska televizijska nadaljevanka Sence nad Balkanom v režiji Dragana Bjelogrlića, ki igra tudi glavno vlogo zapitega, a zelo prekaljenega in izkušenega policijskega inšpektorja, ki se znajde v vrtincu korupcije, preprodaje drog, alkohola, umorov, prevar in veliko seksa.

Sence nad Balkanom so najbolj ambiciozen projekt Dragana 
Bjelogrlića.
Sence nad Balkanom so najbolj ambiciozen projekt Dragana Bjelogrlića. 

Dragan Bjelogrlić, ki ima za seboj zelo obsežno igralsko kilometrino, se je od sredine devetdesetih let minulega stoletja začel kaliti kot producent (Lepe vasi lepo gorijo in Rane), leta 2010 pa se je prvič podal tudi v režiserske vode (Montevideo, Bog te video!). A Sence nad Balkanom so nedvomno njegov najbolj ambiciozen projekt, saj se poleg glavne vloge in režije podpisuje še kot avtor, scenarist in producent.

Navdihoval se je pri Imperiju pregrehe

Navdahnjen s številnimi prodornimi tujimi sodobnimi televizijskimi serijami (največji navdih je dobil v Imperiju pregreheMartina Scorseseja) in vznemirljivem obdobjem med obema svetovnima vojnama, se je lotil iskanja virov financiranja za produkcijsko zelo zahteven zalogaj. In uspelo mu je. Za “pičlih” 1,4 milijona evrov je ustvaril kostumsko ter scenografsko precej zahtevno zgodovinsko televizijsko nadaljevanko v enajstih delih. V določenih delih se sicer opazi finančna podhranjenost, predvsem pri računalniško generiranih filmskih kulisah, a povprečni evropski proračun za primerljivo vsebino je nekajkrat višji. Za vsebinsko precej sorodno serijo Peaky Blinders so, na primer, producenti samo za eno epizodo odšteli približno 1,5 milijona evrov.

Kozaki in makedonski opij

Bjelogrlić serijo začne leta 1928 v Beogradu, leto preden je kralj Aleksander Karađorđević razpustil parlament in prevzel oblast ter dotedanjo Kraljevino SHS preimenoval v Kraljevino Jugoslavijo. Kraljevina SHS je postala vse bolj tarča kritik, da to ni kraljevina vseh narodov na Balkanu. Poleg tega je tedanja Jugoslavija postala pomembno zatočišče ruskih kozakov, kjer so ti imeli skorajda nedotakljiv status - delovali so kot nekakšna paravojaška organizacija, odgovarjali pa so samo tedanji službi državne varnosti. Za nameček je v tem obdobju najbolj iskan opij prihajal iz Makedonije, celotna tedanja Kraljevina SHS pa je bila križišče številnih narkokartelov, Interpol je tedanjo Makedonijo celo oklical za evropsko Kolumbijo. Skratka, gre za zelo turbulentno obdobje, ki ga je Bjelogrlić začinil še z veliko seksa, romskega razvrata in nasilja. Verigo dogodkov pa sproži umor ruskega duhovnika v Beogradu in izginotje številnih dragocenosti, kar je kozake spravilo na obrate.

Med igralci poleg Bjelogrlića izstopajo še Andrija Kuzmanović v vlogi njegovega inteligentnega, a še neizkušenega pomočnika, Sebastjan Cavazza v vlogi osrednjega negativca, prvič po mnogih letih pa se je na televiziji ponovno pojavil veliki črnogorski igralec Žarko Laušević (Oficir z vrtnico), ki igra kontroverznega princa Đorđeja Karađorđevića.

Neverjetne podobnosti z Babylon Berlin

Obdobje med prvo in drugo svetovno vojno, kot je videti, vse bolj vznemirja sodobne avtorje uspešnih televizijskih serij, Bjelogrlić pa je s Sencami nad Balkanom želel osvetliti tedanje dogajanje na Balkanu, in kot je dejal v intervjuju za Sobotno prilogo Dela, spregovoriti o zgodovini, ki se je nismo učili v šolskih klopeh. V seriji odzvanjata britanska “gangsteriada” Peaky Blinders, še posebej, ko se Bjelogrlić poda v romske predele Beograda, in nemški hit Babylon Berlin, ki ima nekaj prav neverjetnih podobnosti, čeprav sta seriji nastajali skorajda istočasno. Tudi v Babylon Berlinu se policijski inšpektor znajde v istem časovnem okviru in v vrtincu korupcije, drog, umorov, seksa ter liberalnega razvrata, ki tlakujejo pot novemu političnemu režimu v Nemčiji. Začetni zaplet pa v obeh serijah sproži skrivnostno izginotje “ruskega zaklada”. Toda Babylon Berlin je najdražja neangleško govoreča televizijska nadaljevanka doslej, za katero so porabili vrtoglavih 40 milijonov evrov, Bjelogrliću pa je to turbulentno obdobje na Balkanu uspelo zelo iznajdljivo zaobjeti z občutno manj denarja. Bjelogrlićeva vnema ne pojenja, napoveduje še dve sezoni.

Preberite še: Babylon Berlin: vzpon nacizma v Berlinu

Peaky Blinders: angleški odgovor na Imperij pregrehe


Najbolj brano