Akademija napovedala spremembe podelitve oskarjev

Upravni odbor Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti je odločil, da bi pri podelitvi oskarjev uvedel nekaj sprememb. Med drugim bi iz neposrednega prenosa deloma umaknili podelitev nekaterih nagrad, da bi bila prireditev za gledalce izza ekranov bolj gledljiva, uvedli pa bi tudi novo kategorijo za izjemne dosežke v popularnem filmu.

 Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

LOS ANGELES > Skoraj štiriurno podelitev oskarjev si je letos po svetu ogledalo rekordno nizko število gledalcev v zgodovini prireditve - 26,5 milijona. Trend upadanja gledanosti organizatorji sicer zaznavajo že nekaj let. Vodstvo akademije bo zato poskusilo z nekaj novimi prijemi.

V neposrednem prenosu so doslej prikazali razglasitev zmagovalca in prevzem nagrade oskar v 24 kategorijah, po novem pa želijo nekatere za gledalce "manj privlačne" nagrade podeliti med reklamami, nato pa med šovom prikazati zgolj izseke teh trenutkov. Za enkrat še ni znano, katere nagrade bodo predstavili na ta način. Da bi zvišali gledanost, načrtujejo tudi skrajšanje podelitve na tri ure, s konca februarja oziroma začetka marca pa si želijo prireditev v prihodnje prestaviti na začetek februarja.

Akademija je napovedala tudi uvedbo nove nagrade za popularni film. To naj bi bil njihov odgovor na kritike, da v zadnjem desetletju oskarje podeljujejo umetniškim filmom, ki ne dosegajo visoke gledanosti. Kritiki se že šalijo, da bo šlo za "popcorn nagrado", kar bi verjetno pomenilo, da bi bili v igri zanjo filmi, ki so v kinodvorane pritegnili največ gledalcev.

Iz sporočila akademije je mogoče razbrati, da naj bi spremembe začele veljati že na prihodnji podelitvi filmskih nagrad oskar, ki bo 24. februarja 2019, leta 2020 pa naj bi oskarjevce razglašali 9. februarja.


Najbolj brano