Gibanje ni omejeno!

V Brda se vrača Svetlana Makarovič, zapela bo izvrstna madžarska romska pevka Mónika Lakatoš, o življenju med staroselci v Indiji bo pripovedovala Marija Sreš, na koncertu bo zaigrala Bakalina Velika ... Jutri se pričnejo štiridnevne Sanje v Medani.

 Za zaključni festivalski koncert bo v nedeljo ob 21.30 pred vilo Vipolže  poskrbela Bakalina Velika.  Foto: Janez Pelko
Za zaključni festivalski koncert bo v nedeljo ob 21.30 pred vilo Vipolže poskrbela Bakalina Velika.  Foto: Janez Pelko

MEDANA, ŠMARTNO, VIPOLŽE > Letošnjo rdečo nit festivala bo tkal esej O dežju in nosorogu / Rain and the Rhinoceros, “brezčasna meditacija o samoti, ki nagovarja k razmisleku, kako ostati človek”. Pesnitev, ki jo založba Sanje izdaja dvojezično, je napisal Thomas Merton (1915-1968) ameriški menih, puščavnik, pisatelj in družbeni aktivist. Obiskovalci jo bodo prejeli brezplačno, v zameno za vstopnico; otroci do 16. leta in obiskovalci nad 80. letom imajo brezplačen vstop.

“Knjiga, ki se osredotoča na pojem svobode in samote, naj bo bralkam in bralcem vzpodbuda in obenem pooblastilo za svobodno gibanje po znanih in neznanih ozemljih vprašanj, ki danes nagovarjajo slehernika,” so zapisovali pri založbi.

Pesniška potovanja vsak večer

V petek, soboto in nedeljo, vsak večer ob 19.30, bodo na festivalskih prizoriščih obiskovalci povabljeni na pesniška potovanja. Nastopili bodo Vesna Bukovec, Ana Jelnikar, Milena Mileva Blažič, Jani Kovačič, Andreja Udovč, Sofya-Agnessa Yakuntsova, Maida Džinić Poljak, Violeta Tomič, Ivan Peternelj, Blaž Šef, Vesna Maria Maher, Miha Razdrih, Iztok Osojnik, Marko Tomaš, Grega Ulen, Katarina Juvančič, nagrajenci Župančičeve frulice in drugi.

O Gradnikovi domačiji

Jutri ob 18. uri bodo v sodelovanju s podjetjem Harfa v vetru pred rojstno hišo Alojza Gradnika v Medani odprli razstavo Arhitekturni idejni predlogi za prenovo Gradnikove domačije. Na ogled bodo makete, ki so jih izdelali študenti Fakultete za arhitekturo v Ljubljani.

Svetlana Makarovič, ki je lani na Sanjah v Medani nastopila z baladno pravljico Mesečinska struna, bo v petek ob 21. uri pred vilo Vipolže interpretirala Balado o Sneguročki, z vokalom in kitaro pa se ji bo pridružil Alfred Burgstaller iz Avstrije. Ob 22. uri bo sledil koncert romskih trubačev iz Srbije, zaigral bo Bojan Ristić Brass Band.

V soboto bo Šmartno pravljična vas. Ob 10. uri bo festival za otroke in odrasle odprla glasbena delavnica uspavank s Katarino Juvančič; učenje petja ljudskih pesmi in raziskovanje glasu prirejajo v sodelovanju s KUD Morgan. Ob 16. uri bodo pravljice iz Rezije pripovedovali Luigi Negro, Sandra Quaglia in še nekateri Rezijanci, uro zatem pa bodo s “pravljicami iz druge violine” nastopili Blaž Kužnik, Blaž Pirman in ostali Violinčki.

V soboto ob 21. uri bo na gradu Dobrovo zazvenel koncert romske glasbe Romanimo, nastopil bo madžarski dvojec: pevka Mónika Lakatos ter kitaristi in violinist Mazsi Mihály Rostás. Ob 22.30 bo sledil koncert romskih glasbenikov iz Prekmurja. V skupini Romano Gauso igrajo Igor Baranja, Darko Rudaš, Milan Šarkezi, Belmondo Stojanovič, Miki Horvat, Kristjan Horvat in Dušan Horvat Vajta.

Od Afrike do Čadrga

V nedeljo bo umetnike in obiskovalce spet gostila vila Vipolže. Na Forumu Sanje bo nekdanja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorder ob 15. uri pripovedovala življenjske zgodbe, ob 16. uri bo o prostovoljski izkušnji v Afriki predavala Anja Srpčič, ob 17. uri pa se bo Ana Jelnikar pogovarjala z misijonarko in pisateljico Marijo Sreš, ki je 40 let preživela med staroselci v Indiji.

Ob 21.30 bodo v sodelovanju s KUD Morgan pripravili še zaključni koncert. Nastopila bo Bakalina Velika, razširjena skupina imenitnega slovesa. Prvotni dvojec Bakalina sta sestavljala samorastniška glasbenika: tekstopisec, pevec, jezični kmet-poet Jani Kutin in harmonikarka Renata Lapanja. V skoraj desetletju so Bakalino “njene sodobno-ljudske viže ter družbenokritična in lirična sporočila, odpeta v čadrski govorici, iz tolminskega konca ponesle od največjih koncertnih prizorišč do najbolj odročnih vasi”, so zapisali. Z vsakim koncertom in albumom je rasla tudi Bakalina, ki jo kot Veliko sestavljajo še Samo Kutin (kitara, bas kitara, balafon, brač, hurdy gurdy, bas harfa), Dejan Lapanja (bobni, bas kitara, kitara), Matej Magajne (električna kitara, bas kitara), tolkalist Marjan Stanić in rimsko-tržaški trobentač Andrea Pandolfo. Predstavili bodo nov, letošnji album Prvi krajec.  


Najbolj brano