Galerija Uffizi po 85 dneh ponovno odprla vrata za obiskovalce

Galerija Uffizi v Firencah je po 85 dneh od zaprtja zaradi pandemije novega koronavirusa danes ponovno odprla vrata za obiskovalce. Direktor galerije Eike Schmidt je ponovno odprtje označil kot pomemben korak za Firence in za celotno Italijo.

Galerija Uffizi v Firencah je po 85 dneh od zaprtja zaradi pandemije 
novega koronavirusa danes ponovno odprla vrata za obiskovalce. 
Foto: pixabay.com
Galerija Uffizi v Firencah je po 85 dneh od zaprtja zaradi pandemije novega koronavirusa danes ponovno odprla vrata za obiskovalce. Foto: pixabay.com 

FIRENCE > Župan Firenc Dario Nardella pa je na novinarski konferenci povedal: "Ponovno odprtje galerije Uffizi pomeni veliko več kot odprtje kakšnega novega muzeja. Je pravzaprav ponovno rojstvo. Nič več ne bo tako, kot je bilo pred epidemijo novega koronavirusa, a Italija želi s kulturo začeti na novo. Ponovno odprtje galerije Uffizi svetu prinaša sporočilo upanja."

Prve obiskovalce so sicer v galeriji Uffizi pozdravili na dan, ko je Italija v okviru rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa za državljane drugih držav Evropske unije odpravila omejitve na svojih mejah, Italijani pa lahko znova potujejo med posameznimi deželami.

Zaradi varnosti obiskovalcev so morali v galeriji Uffizi število obiskovalcev, ki se lahko naenkrat mudi v galeriji, prepoloviti. Naenkrat lahko tako sprejmejo 450 obiskovalcev.

Schmidt je danes napovedal tudi razstavo sakralnih del iz depojev galerije Uffizi, ki jih niso razstavili že desetletja. Kdaj natanko omenjena razstava bo, zaenkrat ni znano.

Schmidt se je sicer pred nedavnim zavzemal za vrnitev sakralnih del iz italijanskim muzejev v cerkve, pri čemer je imel v mislih predvsem dela, ki jih muzeji hranijo v depojih, in ne tistih, ki so pomemben sestavi del zbirk. Njegova pobuda je v Italiji sprožila razpravo.

Galerija Uffizi je že leta 2018 v sodelovanju z univerzo v mestu L'Aquila razvila algoritem, s pomočjo katerega so močno skrajšali čas čakanja pred muzejem. Sedaj želijo ta sistem prilagoditi novim razmeram po epidemiji. Kot je povedal direktor galerije, so si na vhodu omislili vrtljive križe, pretok obiskovalcev v galeriji pa bodo spremljali preko nadzornih kamer.

V torek so sicer v Rimu za obiskovalce ponovno odprli tudi veliko razstavo Rafaelovih del, ki so jo pripravili ob 500-letnici umetnikove smrti, a so jo morali v začetku marca zaradi pandemije po samo treh dneh zapreti. Postavitev, za katero so umetnine med drugim posodili galerija Uffizi, pariški muzej Louvre, dunajska Albertina, Britanski muzej v Londonu in Nacionalna galerija umetnosti v Washington, bo na ogled do 30. avgusta.


Najbolj brano