Furlanski festival Sexto ’Nplugged kljubuje virusu

V furlanskem mestecu Sesto al Reghena, nedaleč od Pordenona, že vrsto let v poletnem času prirejajo zanimiv butični festival Sexto ’Nplugged. Organizatorji zaradi zaostrenih pogojev za izvedbo koncertov, povezanih z novim koronavirusom, letos niso vrgli puške v koruzo in bodo v avgustu ponudili tri koncertne dogodke. 7. avgusta bodo gostili “one man band” Low Roar, naslednji dan bo sledil nastop Teha Tearda, zadnjega nastopajočega pa organizatorji še niso razkrili.

8. avgusta bo v Sestu al Reghena nastopil Teho Teardo z glasbenim 
projektom, posvečenim fotografu Man Rayju.
8. avgusta bo v Sestu al Reghena nastopil Teho Teardo z glasbenim projektom, posvečenim fotografu Man Rayju. 

SESTO AL REGHENA > Na zelo sugestivni glavni trg, ki ga obkroža samostan in v običajnih “nekoronskih” pogojih sprejme približno tisoč ljudi, so organizatorji v Sesto al Reghena pripeljali že vrsto odmevnih zasedb. Predlani sta najbolj izstopali skupini Interpol in Mogwai, lani pa so med drugimi gostili tudi Billyja Corgana, frontmana skupine Smashing Pumpkins. Letos spomladi so organizatorji sicer napovedali nastopa ameriške kantavtorice Cat Power (20. junij) in britanske zasedbe Foals (23. junij), ki pa so ju bili zaradi novih zahtev, povezanih s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa, prisiljeni premestiti na naslednje leto. Toda, kot omenjeno, organizatorji se letos niso predali in so poiskali ustrezne glasbene zamenjave in prilagodili koncertni “protokol”. Ob prihodu na prizorišče bodo obiskovalcem tako izmerili temperaturo, stojišč ne bo, ampak bodo obiskovalci sedeli ob mizah, sporočajo organizatorji.

Najprej bodo gostili “one man band” Low Roar, projekt Ryana Karazija, sicer Kalifornijčana, ki ga je započel leta 2011 na Islandiji. Naslednji dan bo sledil nastop “domačina”, eklektičnega skladatelja in glasbenika Teha Tearda iz Pordenona, ki je nase najbolj opozoril prek sodelovanja z Blixo Bargeldom iz kultne zasedbe Einstürzende Neubauten, s katerim sta ustvarila dva odlična albuma, Nerissimo in Still Smiling.

Teardo bo v Sestu al Reghena predstavil svoj osveženi glasbeni projekt, ki ga je pripravil za razstavo Man Rayja v Vili Manin leta 2014. Za to priložnost pa bo festival organiziral natečaj za 40 kitaristov in basistov, ki bodo imeli priložnost nastopiti ob boku Tearda 8. avgusta.

V naslednjih dneh bodo organizatorji razglasili še, kdo bo nastopil 9. avgusta.


Najbolj brano