FSF v 21. izdajo s 110 filmi in z novima prizoriščema

V programu 21. Festivala slovenskega filma (FSF) bo med 10. in 15. septembrom po zadnjih podatkih prikazanih okoli 110 filmov, od tega 16 celovečernih igranih in dokumentarnih v tekmovalnem programu. FSF se letos razteza na šest dni, uvaja pa tudi novi prizorišči, v nekdanjem portoroškem skladišču soli Monfortu ter v ljubljanskem kinu Komuna.

V ponedeljek se v Portorožu začne 21. Festival slovenskega 
filma. Foto: Tomaž Primožič/FPA
V ponedeljek se v Portorožu začne 21. Festival slovenskega filma. Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Direktorica FSF Jelka Stergel, ki je skupaj s selektorjema Nevo Mužič in Nacetom Zavrlom tudi izbrala letošnji program, je na današnji novinarski konferenci spomnila, da pri festivalu premiere niso ravno v ospredju, bolj je pomembna njegova iniciacijska vloga za posamezno delo v slovenskem prostoru. Za uradne festivalske nagrade vesna se bo letos potegovalo 52 filmov, med njimi je kar 16 celovečernih, 6 srednjemetražnih, 17 kratkih in deset študentskih filmov ter tri manjšinske koprodukcije.

Badjurovo nagrado letos dobi Tugo Štiglic

Festival se bo začel 10. septembra z dogodkom v Glavni dvorani portoroškega Avditorija. Na njem bodo nagrado Metoda Badjure podelili scenaristu in režiserju Tugu Štiglicu. Pred tem bodo v Beli dvorani portoroškega Avditorija odprli tudi Štiglicu posvečeno razstavo in se mu tekom festivala poklonili s projekcijami filmov Poletje v školjki I in II ter Tantadruj.

Uvodni dan bosta zaznamovali še premierni projekciji kratkega filma Versopolis režiserja Jana Cvitkoviča ter prvega celovečernega igranega filma Urše Menart z naslovom Ne bom več luzerka. V Monfortu bodo sicer brezplačno prikazovali filme s preglednega programa, v ljubljanskem Kinu Komuna pa bo na sporedu izbran spored festivalskih projekcij.

Osem dokumentarcev

V uradnem tekmovalnem programu letošnjega FSF je letos zelo veliko celovečercev, kar 16, od tega je polovica dokumentarnih filmov. O tem je Jelka Stergel za STA povedala, da je iz tako velikega števila celovečernih dokumentarcev v programu mogoče sklepati, da je ustvarjalnost na področju dokumentarnega filma v Sloveniji nadpovprečna glede na ostale evropske države. Opaziti je, da prevladujejo avtorski dokumentarni pristop, socialne teme ter filmi, ki sledijo razvoju posameznih značajev ter klasični, specifično narejeni biografski filmi.

Med igranimi celovečerci pa bosta poleg Urše Menart na sporedu še dva debitanta v tej zvrsti. S prvima igranima filmoma se namreč predstavljata režiserja Miha Mazzini ter Darko Štante. Prvi s filmom Izbrisana, drugi pa s Posledicami.

Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra (SFC), ki sicer bdi nad festivalom, pa je poudarila, da je z letošnjega festivalskega programa razvidno, da kinematografije v Sloveniji brez javnih sredstev ni. Med 16 celovečerci jih je bilo 12 podprtih preko SFC, štirje pa s strani RTV Slovenija. Spomnila je, da slovenski film že več let poudarja, da potrebuje več sredstev in boljše produkcijske pogoje.

Slovenski film ima enega najnižjih proračunov v Evropi

"Veseli pa nas, da je v novo koalicijsko pogodbo vključena obljuba, da se bodo sredstva za kulturo precej povišala in ker je tudi film del kulturnega sektorja, pričakujemo in upamo tudi na znatno povečanje sredstev za film z aktualnega 4,5 milijona, zneska, ki stagnira že od leta 2011, ko so sredstva drastično zmanjšala," je dodala in spomnila, da ima slovenski film enega najnižjih proračunov v Evropi. Najbolj jo žalosti, da je Slovenija po sredstvih za film padla na rep nekdanjih jugoslovanskih republik, ki v povprečju zanj namenjajo dvakrat več proračunskih sredstev.

V uradni pregledni program festivala je uvrščenih še 60 filmskih del, med katerimi so štirje celovečerci, osem srednjemetražnih filmov, 13 kratkih, devet otroških animiranih in devet študijskih filmov ter tri manjšinske koprodukcije. Obeta se tudi bogat strokovni program, ki med drugim vključuje drugo koprodukcijsko srečanje v sodelovanju s Filmskim centrom Srbije, vse do petka pa bo zvečer v Monfortu poskrbljeno tudi za družabni del v družbi glasbenikov.

Festival se bo sklenil 15. septembra s podelitvijo vesen v portoroškem Avditoriju.


Najbolj brano