FOTO: 55 let Snack bara

“Stopim v Snack bar, stara scena živi,” pojejo Karamela v pesmi Žusterna blues z zadnjega albuma Brez strahu. Zapeli so jo tudi sinoči, na rostnodnevnem slavju 55-letnega Snacka, kjer je vsaj za eno noč res oživela stara scena.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > V toaletnih prostorih sta se srečali znanki: “O, kaj pa ti tu?” je pozdravila prva, druga pa ji je odgovorila: “Le kako bi lahko manjkala? Saj veš, tu je vsa moja zgodovina.”Iz prav takšnega vzgiba - podoživeti obdobje brezskrbnega predajanja dobri družbi in rock'n'rollu ter spletanja in razpletanja prijateljskih in ljubezenskih vezi ob pravokotnem točilnem pultu - so na prizorišče prišli še mnogi.

Na parkirišču pred Snack barom se je ozračje začelo ogrevati že v popoldanskih urah z brezplačno pogostitvijo, družbo Radia Capris in prvimi nastopajočimi na slavnostnem velikem odru. Prvi, sicer maloštevilni obiskovalci so lahko prisluhnili kantavtorjem Leanu Kozlarju Luigiju, Yanu Barayu in Žigi Rustji, ki je bil tudi povezovalec programa. Svoj prvi koncert je odigrala skupina Paul Grem, ki sicer združuje same izkušene glasbenike. Sestavljajo jo Dušan Sagadin - Duco, Andrej Rot, Marko Stropnik, Patrik Grbac in Mitja Stropnik, ki skupaj ustvarjajo avtorski pop rock s pridihom countryja in bluesa.

Medtem ko so se na platnu vrteli utrinki iz starega Snack bara, so se na svoj nastop pripravljali prekaljeni mački Marjan Malikovič, Goran Velikonja, Zlati Klun in Jadran Ogrin. Karameli se je kmalu pridružil tudi njihov dolgoletni sopotnik, legendarni Dado Topić, ki je poudaril: “Jaz danes tu nisem nikakršnen gost. Jaz sem se danes vrnil domov.”

Da so še vedno sposobni ustvariti pravo veseljaško vzdušje, so ob pomoči odrske pirotehnike po Karameli dokazali pionirji rocka v pristnem istrskem narečju, 3 Bote (Egon Godina, Bruno Viler, Miha Cvejanov in Aleš Viler). Tudi njim se je na odru pridružil stari prijatelj, Boris Krmac, znan tudi kot pevec kultne slovenske metal skupine Pomaranča v njenem poznem obdobju.

Največjega pričakovanja pa so bili deležni fantje iz skupine Delirium (Sandi Milenkovič, Aleš Skok, Tomaž Klepač, Damjan Paljk, Darjo Bizjak in Dean Mermolja), ki so se po 12 letih na pobudo najemnika Snack bara Mirana Vidoviča ponovno združili prav za to priložnost. Suvereno, kot bi čas sploh ne minil, so s svojimi hiti in nekaj priredbami svetovnih velikanov, kot sta Iron Maiden in Metallica, občinstvo spravili k prepevanju, živahno skupino pod odrom pa je zaneslo celo v plešoče prerivanje, sicer bolj značilno za metal koncerte.

Zaključno besedo na rokerskem rajanju, ki je podobno kot to počnejo Rolling Stonesi, združilo več generacij, so ob 1. uri sklenili koprski punkerji Ex Pistols v sestavi Sax hell, Judas, Bosscool in Lovro.

Preberite še

“Snack bar je bil naš drugi dom”


Najbolj brano