Festivala MMS ne bo

Direktorica Avditorija Portorož Dragica Petrovič je piranskemu občinskemu svetu v ponedeljek predlagala, naj v imenu občine zaradi koronavirusa odpove letošnji jubilejni 40. festival Melodije morja in sonca (MMS). Občinski svet je odločitev sprejel soglasno, odpovedali so tudi druge večje poletne prireditve.

Tik po lanskih MMS (z leve): piranski župan Đenio Zadković,  
zmagovalka Tinkara Kovač in    za njo voditeljici  Bernarda Žarn ter   
Lorella Flego, nekdanja vodja enega od občinskih  uradov  Lada  
Tancer in generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Tik po lanskih MMS (z leve): piranski župan Đenio Zadković, zmagovalka Tinkara Kovač in za njo voditeljici Bernarda Žarn ter Lorella Flego, nekdanja vodja enega od občinskih uradov Lada Tancer in generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Foto: Tomaž Primožič/FPA

PORTOROŽ > “S takšno odločitvijo smo kar se da odlašali, želeli smo si, da bi festival MMS izpeljali vsaj avgusta, če že julija ne moremo, pa niti to ni možno,” utemeljuje direktorica Dragica Petrovič in se sklicuje na ukrep vlade, s katerim so obiskovalce javnih prireditev v ponedeljek omejili s 500 na 50.

Razmišljali o največ 100 gledalcih

Preden se je vlada odločila za ta ukrep, so v Portorožu razmišljali, da bi festival izpeljali brez občinstva ali pa, da bi predvideli kvečjemu 100 gledalcev. “A kakšno bi bilo potem videti naše poletno prizorišče?” se sprašuje direktorica. Amfiteater ima 1777 sedežev in 523 stojišč, skupaj sprejme 2300 obiskovalcev, na prireditev povabijo tudi avtorje skladb, posebne goste, akreditirane novinarje ...

Petrovičeva pravi, da občinski svet festivala brez gledalcev ne bi podprl, razkriva še, da je približno 240 oseb potrebnih samo za produkcijo takšnega dogodka, ki ga neposredno prenaša nacionalna televizija.

Občina kot lastnica blagovne znamke ter Avditorij Portorož in RTV Slovenija kot soorganizatorja so se zato odločili, da bodo jubilejni festival preložili na prihodnje leto. “Skladbe, ki so jih že prijavili na razpis za sodelovanje na tokratnem festivalu, bomo prijaviteljem vrnili, z njimi bodo lahko naredili, kar bodo želeli,” so zapisali v sporočilu za javnost. Pevce in glasbenike že zdaj vabijo k sodelovanju prihodnje leto.

Od aprila dopuščali, da MMS letos ne bo

Zaradi koronavirusa so 9. aprila za letošnji nesojeni festival že podaljšali rok za oddajo skladb, in sicer do 29. maja, vendar 14 tekmovalnih skladb kasneje niso izbrali. Zaradi izrednih razmer so dopustili, da bi rok za oddajo skladb vnovič podaljšali. Kdaj naj bi Melodije morja in sonca izpeljali, naj bi sporočili naknadno. Razmišljali so o avgustu, vseskozi pa so dopuščali, da se jim bodo letos morali odpovedali, tako kot so se jim leta 2008, 2010 in 2011.


Najbolj brano