Festival slovenskega filma letos izjemoma v Ljubljani

Na 23. Festivalu slovenskega filma (FSF) si bo v tekmovalnem programu slovenskih celovečercev mogoče ogledati štiri dokumentarne in tri igrane filme, šest igranih filmov različnih dolžin in trije dokumentarci pa bodo predstavljeni v programu manjšinskih koprodukcij. Za uradne festivalske nagrade vesna se bo skupaj potegovalo 50 filmov. V letošnjih izrednih razmerah bo izjemoma potekal v Ljubljani med 6. in 11. oktobrom.

Ob sklepu festivala bo premierno prikazan najnovejši animirani 
film letošnjega Badjurovega nagrajenca Konija Steinbacherja 
Legenda o srečnem hribu. Velikemu nagrajencu za življenjsko delo 
se bodo poklonili tudi z retrospektivnim pregledom njegovih 
filmov. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Ob sklepu festivala bo premierno prikazan najnovejši animirani film letošnjega Badjurovega nagrajenca Konija Steinbacherja Legenda o srečnem hribu. Velikemu nagrajencu za življenjsko delo se bodo poklonili tudi z retrospektivnim pregledom njegovih filmov. Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Slovenskim gledalcem so znani vsi trije igrani celovečerci v tekmovalnem programu. Košarkar naj bo 2 v režiji Borisa Bezića predstavlja zgodbo, v kateri se protagonist Ranta in njegovi prijatelji soočajo z novimi košarkarskimi izzivi in prvimi ljubezenskimi težavami, ovenčan pa je bil z več zlatimi rolami.

Konec februarja je na program kinematografov prišel film režiserja Martina Turka Ne pozabi dihati, v katerem najstniki lahko prepoznajo vihrava čustva, odrasli pa se lahko spominjajo doživetega obdobja. Oktobra lani pa je premiero doživel film Preboj v režiji Dejana Baboseka, nastal po knjigi Past na Menini planini partizanskega komandanta Franca Severja Franta.

Dokumentarec ob 10-letnici delovanja ljubljanskega Centra urbane kulture Kino Šiška

Med dokumentarci bodo prikazali film, nastal ob 10-letnici delovanja ljubljanskega Centra urbane kulture Kino Šiška v režiji Maje Pavlin, ter Požig v režiji Majde Širca, ki ob požigu slovenskega Narodnega doma v Trstu pred stoletjem spregovori tudi o razmahu fašizma. Na sporedu bosta tudi portret pozabljenega filmarja Ivana Bolleta - Volk samotar režiserja Matjaža Žbontarja ter film v režiji Janija Severja po motivih Antigone Slavoja Žižka z naslovom Antigona - Kako si upamo!

Dokumentarno bo obarvan tudi program srednjemetražcev, v katerega je uvrščenih sedem filmov. Med njimi so portreti graditeljev betonskih ladij v Betonskih sanjah Urbana Zorka, novi dokumentarec Janeza Burgerja o predanih izdelovalcih motociklov z naslovom Sanjska mašina in Muzej norosti, v katerem je režiser Amir Muratović predstavil nekdanjo norišnico na gradu Cmurek.

Šest igranih filmov si bo mogoče ogledati med devetimi manjšinskimi koprodukcijami. Med njimi bo Oče srbskega režiserja Srđana Golubovića, ki je svetovno premiero doživel na 70. Berlinalu in prinaša zgodbo očeta, ki se po obupanem dejanju žene znajde v boju z oblastmi.

V koprodukcijskem filmu Sprašujem se, kdaj me boš pogrešal v režiji Francesca Feija si Amanda za lažje soočanje s svetom izmisli imaginarno prijateljico, v Sadežih pozabe Christosa Nikouja je gledalec priča nepojasnjenemu porastu motenj izgube spomina v grškem mestu, v Asimetriji Maše Nešković pa spremlja zgodbe treh parov, ki se skoraj naključno prepletajo. Na sporedu bosta tudi igrani celovečerec Borisa Homovca Ne vem več, kdo sva in Paradise - Novo življenje, katerega režijo podpisuje Davide del Degan.

V tekmovalnem programu FSF bo prikazanih tudi 20 kratkih ter 14 študijskih filmov različnih zvrsti. Med kratkimi bodo filmi Barbare Zemljič Koncert, Sare Kern Vesna Goodbye, Luke Marčetića Kateri dan sploh je?, Dromedar Janeza Lapajneta, Neločljivi Marka Naberšnika ter animirani film Tako zraste... riba Mihe Kalana in Jerneja Žmitka.

Ob sklepu festivala bo premierno prikazan tudi najnovejši animirani film Konija Steinbacherja

Ob sklepu festivala bo premierno prikazan najnovejši animirani film letošnjega Badjurovega nagrajenca Konija Steinbacherja Legenda o srečnem hribu. Velikemu nagrajencu za življenjsko delo se bodo poklonili tudi z retrospektivnim pregledom njegovih filmov. Na FSF so pripravili še obsežen pregledni program, v spremljevalnem delu pa še koronaprogram in nabor filmov za najmlajše.

V sklopu strokovnega programa pa bodo na FSF letos ponudili okrogle mize, strokovne posvete ter dogodke, namenjene obravnavi aktualnih filmskih problematik in razmisleku o boljših pogojih filmske produkcije in distribucije slovenskega filma, so sporočili organizatorji.


Najbolj brano