Eroika Aromatika: novo poglavje uspešne zgodbe

Petek pred božičnimi prazniki je bil za fante kar naporen. Že zgodaj zjutraj so peli v oddaji Dobro jutro, kjer smo slišali pesem Grande amore, in se nato po dnevnih obveznostih zvečer odpeljali še na koncert v Zgornjo Polskavo. A trije tenoristi, Miha Zabret, Mihael Strniša in Gašper Banovec, ki sestavljajo zasedbo Eroika Aromatika, so vajeni trdega dela, kar dokazujejo njihove dosedanje kariere.

 Foto: Ziga Culiberg
Foto: Ziga Culiberg

Miha Zabret je končal solopetje, ob čemer je doštudiral tudi medicino in je specializant otorinolaringologije, Mihael Strniša nadaljuje študij solopetja in harmonike v Celovcu, Gašper Banovec je član Zbora Slovenske filharmonije, pred študijem petja pa je diplomiral na geodeziji. Vsi trije so se že uveljavili kot solisti in kot člani različnih zasedb. Povezala sta jih Patrik Greblo in Urša Mravlje, producenta in ustanovitelja projekta Eroika. Potem ko je prejšnja zasedba prenehala delovati, sta želela nadaljevati njeno ustvarjanje z novo zasedbo in z nekoliko spremenjenim imenom.

Zasedbo boste lahko 7. februarja slišali v Mladinskem centru Vrtojba, kjer bo nastopila ob kulturnem prazniku v občini Šempeter Vrtojba, marca bo nastopila v okoliških krajih, kjer fantje živijo, nekaj nastopov je predvidenih tudi v tujini.

“Zgodba Eroika ima novo poglavje, gre za spogledovanje klasike s sproščenim popom, aromatično začinjeno zgodbo v pričakovanju lepega, gre za nostalgijo z okusom mladosti, sveže energije, doživetja,” sta opisala novo zasedbo. Tako kot so nove priložnosti in novi odtenki že znana začimba našega življenja, tako je tudi Eroika Aromatika zgodba nekdanje Eroike, začinjena z mladostjo, s premišljeno kombinacijo talenta, lepote, uglajenosti, glasovnih zmožnosti in obdelave uspešnic v žanru pop opere. Vse to je formula za uspeh, menita ustanovitelja skupine, trije nadarjeni mladi pevci pa to jemljejo kot nov izziv v svoji karieri, priložnost za nove glasbene izkušnje in za ustvarjanje zanimive zgodbe na temeljih uspešne predhodnice. Eden pomembnih dejavnikov pri tem je, da se ne ujemajo le glasovno, ampak je tudi sicer energija v zasedbi zelo dobra, pravijo sami.

> Se je je bilo težko ujeti, glede na to, da ste se naenkrat znašli skupaj?

Miha: “Vsak ima izkušnje s petjem v zasedbah in to ni bilo nič posebnega.”

Gašper: “Da smo pristali skupaj, je bila sreča, saj smo se dobro ujeli.”

Miha: “V nekaj zasedbah sem prej poskušal sodelovati, a v njih ni bilo prave energije. Pri tej že od začetka čutim, da vsi pihamo v isti rog in da nihče ne komplicira.”

Mihael: “Pomembno je, da razvijamo svoj odnos tudi pred vajami in nastopi ter po njih.”

> Boste nadaljevali na temeljih, ki jih je začrtala Eroika, to je pop opere, ali želite po svoje zastaviti to zgodbo?

Mihael: “Ne želimo biti enaki, vendar je dobro graditi na tradiciji.”

Gašper: “Zagotovo bo nekaj tudi našega, že to, da smo drugi pevci, da prihajamo iz mlajše generacije, je drugače. Skušamo dati svoj pridih. Ostalo bo nekaj tradicije glede programa, saj je pop opera osnova. V katero smer bomo šli, bomo videli.”

Miha: “Nekaj od tega je še skrivnost. Bo pa to nova pot na prepoznavni tradiciji, ki je bila dobro sprejeta med ljudmi. Ker imajo to glasbo radi, gremo po tej poti naprej.”

> Si kot šolani pevci želite peti več klasične glasbe?

Mihael: “Meni je všeč mešanje opere in popularne glasbe. Moj glas je zdaj do te mere razvit, da si to lahko privoščim. Bi mi pa bilo všeč malo več opernega repertoarja, verjetno z ustreznimi aranžmaji.”

Gašper: “Vsak od nas ima zagotovo neke želje, a je to odvisno tudi producenta, kako bo to izpeljal.”

Miha: “Na splošno smo vsi na isti valovni dolžini. Res vsi izhajamo iz klasične pevske šole in imamo nek občutek za to glasbo, italijanski temperament pa pri ljudeh vedno vžge. Mogoče bomo klasične zadeve kdaj v prihodnje podali na svoj način.”

> Eroika je nastala po zgledu tujih zasedb, ko je bila pop opera v nekem obdobju zelo priljubljena. Je še vedno tako?

Miha: “To je tako kot pri ostalih zvrsteh glasbe. Tudi pop opera je dosegla stopnjo, ko skupine postajajo malo drugačne invsaka dela v svoji smeri. Mislim, da je to zanimivo za poslušalce. Prej je bilo to nekaj novega in so skupine prebijale led, nam tega ni treba, lahko pa iščemo nove odtenke. Naš cilj je, da najdemo nekaj posebnega in naredimo korak naprej.”

> Računate na drugačno, morda mlajše občinstvo?

Gašper: “Želimo si čim več mlajših in starejših poslušalcev. Ker smo novi obrazi, bo zagotovo nekaj sprememb v strukturi poslušalcev.”

> Kakšne so dosedanje izkušnje zasedbe?

Miha: “Uradno je bil oktobra naš prvi nastop, in sicer na prireditvi Femme fatale 2017 v Ljubljani, pred kratkim smo uspešno nastopili tudi v Celju. Poslušalci so nas zelo lepo sprejeli, mislim, da se njihov krog širi, kar opažamo tudi na naši facebook strani. Prihajamo iz različnih koncev Slovenije in nas že od prej mogoče iz kakšne zasedbe ljudje poznajo. To so zvesti poslušalci, ki jih ni malo.”

> Omenili ste, da ste iz različnih koncev Slovenije. Je to ovira pri vajah?

Gašper: “Ne. Enkrat tedensko se dobimo v Ljubljani, kjer živim, Mihael se pripelje najdlje, iz Celovca, Miha je iz Škofje Loke. Ko se dobimo, uskladimo vse podrobnosti, prej pa že vsak doma naštudira skladbe.”

> Zanimivo, da niste vsi samo glasbeniki ...

Miha: “Opravljam specializacijo iz otorinolaringologije in z medicino ter glasbo se želim ukvarjati še naprej, ker se področji dopolnjujeta. Otorinolaringologija proučuje in zdravi bolezni ušes, s katerimi glasbo poslušamo, ter grla, s katerim jo proizvajamo. Ljubezen do glasbe je bila pred ljubeznijo do medicine. Ogromno kolegov je doštudiralo solo petje, nekaj je pianistov, violinistov … To je dokaz, da je mogoče vrhunsko delati več stvari hkrati.”

Gašper: “Jaz sem najprej končal študij geodezije in sem se vzporedno ves čas ukvarjal z zbori, pri 26 letih sem se šele vpisal na študij glasbe.”

> Prazniki so za glasbenike običajno naporni. Kje ste bili vi?

Mihael: “Tokrat sem bil doma.”

Gašper: “Nekaj nastopov sem imel minule dni, med drugim 1. januarja z Zborom Slovenske filharmonije v Cankarjem domu.”

Miha: “Dežural sem v bolnišnici, saj sem moral odslužiti proste dneve, ki sem jih dobil za koncerte.”

TATJANA CVIRN


Najbolj brano