Dvojec brez krmarja

Nocoj bosta v tolminski SDK, nekakšni Separaciji Deložirane Kulture, ki jo z žarom in strastjo vodi Janez Leban, boss klubskega dogajanja v Minku, nastopili dve inventivni glasbenici, Jana Beltran (vokal, kitara) in Vesna Godler (vokal, bas kitara, bobni), ki se povezujeta v duu All strings detached. Nadejamo se dveh ur užitkov s pričetkom ob 20. uri.

All strings detached sta Jana Beltran in Vesna Godler.
All strings detached sta Jana Beltran in Vesna Godler. 

TOLMIN > Občasni gostje, ki se pojavljajo na objavljenih in izdanih komadih, zgolj podčrtujejo njuno dvojino; to je definitivno dvojec glasbenic, ki klešeta (samo)svojo glasbeno špuro.

Spomnimo, pred kakšnimi desetimi leti sta vstopili na šentflorjansko sceno kot imeniten unikum, “double unique”, in takoj zasedli prestol domačega poetičnega rockovskega minimalizma. Danes že po malo “legendirata” naokrog po klubskih placih kot “stari” mački. Zelo perfidno pa se izmikata muzikološkim opredelitvam. Če bi zapisali, “da bo na koncertu slišati za vsakogar nekaj”, bi zagotovo brcnili v bit muzike, pa seveda spregledali, da je njuno izhodišče resnično eno samo, mogoče slogovno opredeljeno z novodobno paradigmo enosti glasbe, splošno uveljavljenega kot “zlitje-vseh-slogov”.

Dvojec je definitivno brez krmarja, ker krmarjenja niti ne potrebuje. Vse kaže, ko preposlušaš razpoložljive posnetke, na frajgajstovsko veslanje v smeri minimalističnih in čutno-intimnih pokrajin. Res, muzika je zelo osebna, samosvoja, na poslušanje pa so na voljo že trije studijski albumi. Zadnji, Septet, založba ŠKUC, se zvočno najbolj širi v vse smeri. Težko je opredeliti te speve; na momente so postpunkovski, potem prav popovsko priljudni, v konicah pa že jazzovski in free. Seveda k temu soundu veliko pripomorejo tudi gostujoči “muzičisti”, da ne naštevamo, v Tolminu bosta itak sami, se zdi, če sodimo po napovedniku, zato za globlje razumevanje te samosvoje glasbene poetike toplo priporočamo preposlušanje zgoraj omenjenega albuma.

Obeta se torej večer, ki bo SDK-jevski prostor, nekdanje pribežališče Službe družbenega knjigovodstva, zagotovo spet moduliral v brezčasju sproščenosti, glasbene radoživosti in alternativne kulture.


Najbolj brano