Dva Cankarja, en Lovšin in še mnogi

Na 21. Festivalu slovenskega filma, ki se je v Avditoriju Portorož začel sinoči in se bo s podelitvijo nagrad sklenil v soboto, bomo v kar dveh filmih gledali Ivana Cankarja, v enem Petra Lovšina, v ponudbi raznolikih žanrov pa še marsikaj, od izbrisanih do družin z istospolnimi starši.

Optimistični kantavtor Peter Lovšin (levo) je pred Avditorijem 
poklepetal z igralcema Vesno Jevnikar in Valterjem Draganom.  Foto: Andraž Gombač
Optimistični kantavtor Peter Lovšin (levo) je pred Avditorijem poklepetal z igralcema Vesno Jevnikar in Valterjem Draganom.  Foto: Andraž Gombač

PORTOROŽ > Na sobotni uvodni slovesnosti, ki jo je vodil Jure Longyka, je zbrane pozdravil župan Peter Bossman in filmskim ustvarjalcem zagotovil, da piranska občina ostaja zaveznica slovenskega filma, pomembnega za današnjo družbo.

Filmu bi prav prišla tudi večja državna podpora, je poudarila direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar. “Na tako majhnem trgu je proračunska podpora nacionalnemu filmu tako pomembna, da nacionalne kinematografije brez javnih sredstev sploh ni,” opozarja in dodaja, da so bili filmski ustvarjalci v minulem letu vseeno plodoviti in uspešni tudi na festivalih po svetu, od Karlovih Varov do Toronta.

Na prazniku domačega filma se bo zvrstilo kar 110 filmov, od kratkih do celovečernih. V tekmovalnem delu se jih bo pomerilo 52, od tega 16 celovečernih. Ivana Cankarja v njegovem jubilejnem letu na platnu gostita tako Dušan Moravec pod naslovom Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja kakor Amir Muratović v Cankarju, Petra Lovšina portretira dokumentarec Ti lahko v režiji Janija Severja, po romanu Izbrisana je Miha Mazzini posnel še istoimenski film ...

Letošnji filmi so zelo širokega žanrskega in tematskega razpona, ugotavljajo organizatorji, še posebej ponosni na novi festivalski prizorišči: v dvorano za brezplačne projekcije so uredili nekdanje portoroško skladišče soli Monfort, gostovali pa bodo tudi v ljubljanskem Kinu Komuna.  


Najbolj brano