Duhoviti, ganljivi, odlični poljski filmi

V nedeljo ob 21. uri bodo v sklopu 11. Mednarodnega filmskega tabora, ki ga Kinoatelje prireja z Ustanovo Silvana Furlana, v Dijaškem domu Nova Gorica začeli predvajati večkrat nagrajene kratke igrane in animirane mladinske poljske filme, ki so jih posneli študentje Akademije za film v Lodžu. Opremljeni bodo s slovenskimi podnapisi, vstop bo prost.

V filmu Willendorfska Venera se glavna junakinja vitkosti želi 
znebiti  v kliniki Fit&Fat.
V filmu Willendorfska Venera se glavna junakinja vitkosti želi znebiti v kliniki Fit&Fat. 

NOVA GORICA Festival Visla se bo na svojem prvem obisku pri nas v nedeljo ustavil v Novi Gorici. V kinu dijaškega doma bodo v sodelovanju s poljskim veleposlaništvom v sklopu S čolnom po Visli predvajali pet kratkih filmov. Za animirano Zelenje je Karolina Kajetanowicz prejela posebno odlikovanje v tekmovalnem programu na krakovskem festivalu. V črni komedijiArturja HanajaTrije skoki do sreče gledalec spremlja želvji par, medveda in opico, ki je motivacijski trener. Ustvarjalec ezopovsko pripoveduje o sodobnih eksistencialnih problemih. Weronika Szyma v animiranem popotnem dnevniku Bilo je nekoč v Izraelu predstavi dekle, zaljubljeno v Palestinca, ki se prvič odpravi v Izrael ... Willendorfska VeneraZuzanne Grajcewicz je na glavo postavljen pogled na svet, kjer lepotne smernice narekuje prekomerna teža, glavna junakinja, ki se želi prilagoditi okolju, pa se bori z vitkostjo v kliniki Fit&Fat. V Sadju in zelenjavi Macieja Jankowskega spoznamo debelega dvanajstletnika, ki se sramuje matere in jo hoče zamenjati ...

Festival se bo oktobra v Novo Gorico vrnil s celovečerci, ki jih bodo predvajali tudi v Ljubljani. Sledile bodo projekcije v Azerbajdžanu, Bolgariji, Uzbekistanu ...Več na www.festiwalwisla.pl in na festivalskih družbenih omrežjih.  


Najbolj brano