Drevi bodo podelili dve veliki in šest malih

Drevi ob 20. uri, na predvečer kulturnega praznika, bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani državna proslava, na kateri bodo podelili naša najvišja priznanja umetnikom. Veliki Prešernovi nagradi za življenjski opus bosta prejela prejela kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter filmski režiser in scenarist Filip Robar Dorin.

Bjanka Adžić Ursulov Foto: David Verlič
Bjanka Adžić Ursulov Foto: David Verlič

LJUBLJANA > Bjanka Adžić Ursulov (1950) velja za vrhunsko ambasadorko slovenskega gledališča v tujini in velikokrat sodeluje tudi s primorskimi teatri, najpogosteje s SNG Nova Gorica. Je “odlična poznavalka zgodovinskih slogov in se z njimi zlahka poigrava, prav tako se inovativno poigrava z materiali ter ima neverjeten smisel za detajl in celoto”, so zapisali v utemeljitvi nagrade in poudarili, da je njena kostumografija “zmeraj v funkciji psihologije dramskih oseb in odrskega dogajanja.”

Filip Robar Dorin (1940) je v utemeljitvi za Prešernovo nagrado opisan kot “angažiran avtor, ki razgrne vso kompleksnost obravnavane snovi in pri tem ne skriva svojega stališča”. Odlika tega umetnika, ki je z več filmi mojstrsko izpodjedal slovensko nestrpnost, je “igrano-dokumentarna forma, ki predstavlja sintezo neumišljenega in umišljenega filma, ki želi izvleči resnico”. V utemeljitvi med drugim poudarjajo še, da je Filip Robar Dorin pomembno vlogo odigral tudi kot podpornik mladih, neuveljavljenih režiserjev, pomembni so še njegova sistematična produkcija prvencev, opozarjanje na nujnost podpore za razvoj in dodelavo scenarijev ter izrecna podpora kreativnemu dokumentarnemu filmu.

Nagrade Prešernovega sklada za izstopajoče dosežke v minulih treh letih bodo poleg Primorke, dirigentke Martine Batič, drevi prejeli še pesnik Jure Jakob, igralka Maruša Majer, ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic, skladatelj Tomaž Svete ter arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič.

Umetniški program letošnje proslave, ki sta ga zasnovala Martin Srebotnjak in Metod Pevec, bo obarvan filmsko. Avtorja ugotavljata, da smo, tudi s pomočjo proslav, slovenske kulturne veličine očitno povzdignili tako visoko, da so že skoraj nedosegljive in v šolskih učbenikih občasno ustvarjajo vtis, da niso več za vsakdanjo rabo. V treh filmskih miniaturah, v katerih bodo zaigrali Ivanka Mežan, Silva Čušin, Janez Škof, Primož Pirnat in Nagisa Moritoki Škof, pa so se poskusili spustiti s piedestala visoke slovenske besede. Na proslavi bodo nastopili še igralec Vlado Novak in članice Vokalne skupine Gallina, slavnostni govornik bo predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer.

Prireditev bodo neposredno prenašali prvi program nacionalne televizije, prvi in tretji radijski program ter spletni portal RTV Slovenija.  


Najbolj brano