Dovolj je dolgčasa - iščimo “veliki morda”

Dijaki, člani gledališke skupine Mladi oder Amo, ki deluje pod okriljem Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica, bodo danes ob 18. uri v gledališki dvorani Gimnazije Nova Gorica premierno uprizorili novo prestavo Dnevi, ki se ti morajo zgoditi. Avtorski projekt, ki je nastal po motivih romana Kdo si, Aljaska? Johna Greena, je režirala Maruša Kink.

Dijaki, člani Mladega odra Amo, bodo novo predstavo premierno 
uprizorili danes. Foto: Jaka Varmuž
Dijaki, člani Mladega odra Amo, bodo novo predstavo premierno uprizorili danes. Foto: Jaka Varmuž

NOVA GORICA > Dnevi, ki se ti morajo zgoditi je predstava, ki je nastala po motivih mladinskega romana Kdo si, Aljaska?, ki je izšel leta 2014, napisal pa ga je ameriški pisatelj John Green. Premierno jo bodo dijaki, člani Mladega odra Amo, uprizorili danes ob 18. uri v gledališki dvorani novogoriške splošne gimnazije.

Uprizoritev sestavljajo dnevi. 136 dni prej in 136 dni potem. Eno šolsko leto in en novinec, ki se sit konstante dolgčasa svojega udobnega življenja odpravi iskat “veliki morda” - vse tisto, kar bi njegovo življenje lahko bilo, če bi stopil iz cone udobja.

Maruša Kink

režiserka

“Delo z mladimi je delno pedagoško, delno pa delam z njimi kot s profesionalni igralci, saj skupaj pripravljamo predstavo, ki mora gledalce prepričati.”

Na novi šoli Maja v svoj vrtinec medse sprejme pet prijateljev. Polkovnik, Sara, Takumi, Lara in Aljaska skupaj počnejo stvari, ki se ti pač morajo zgoditi. Naučijo se lekcije o zvestobi in odgovornosti, izdajstvu in krivdi. Uprejo se avtoriteti in izpeljejo veliko “operacijo” … Vendar ob dogodku, ki skupino pretrese do njenega jedra, so se primorani soočiti z minljivostjo in ultimativnostjo konca. Vse to se mora zgoditi v žanrski mešanici očarljivosti in tragičnosti, ki je življenje.

“Delo z mladimi je delno pedagoško, delno pa delam z njimi kot s profesionalni igralci, saj skupaj pripravljamo predstavo, ki mora gledalce prepričati,” pove Maruša Kink, ki se podpisuje pod režijo. Mentorica za dramaturgijo je bila Tajda Lipicer, v vlogi vodje projekta pa je Tereza Gregorič.

Uprizoritev sestavljajo dnevi. 136 dni prej in 136 dni potem.

“Dela smo se lotili tako, da smo vsak prizor improvizirali, v predstavi pa je ves tekst v resnici njihov, ker je prišel iz njih, saj so si zamislili lik in situacijo, v katero ta vstopa,” še pojasni. Jaša Savnik, Nejc Mladovan, Minka Zavadlav, Hela Beltram, Hana Cej ter Malaja Mikulin so tako avtorji besedil in obenem tudi igralci. “To besedilo sem izbrala zato, ker se mi je zdelo, da jim bo blizu. Želela sem, da delamo realizem in da so liki toliko stari, kot so igralci, da jim bo to bliže. Mislim, da sem imela glede tega prav,” sklene režiserka.


Najbolj brano