Dobri filmi se dobijo na Otoku

15. mednarodni festival Kino Otok prinaša 40 zelo raznolikih filmovz vseh vetrov. Glavno prizorišče bo od 5. do 8. junija Manziolijev trg v Izoli, že drevi pa bodo v Kopru predvajali dokumentarec o Tomosu in jutri še francosko-italijanski film Selfi. Festival bo tudi letos gledalcem bližal kakovosten film in povezoval več generacij ustvarjalcev.

V Placu Izolanov so se sodelovanja in  prihajajočega festivala Kino 
Otok veselili (z leve) Drago Mislej Mef, Lorena Pavlič, Tanja Hladnik 
in Varja Močnik. Foto: Andraž Gombač
V Placu Izolanov so se sodelovanja in prihajajočega festivala Kino Otok veselili (z leve) Drago Mislej Mef, Lorena Pavlič, Tanja Hladnik in Varja Močnik. Foto: Andraž Gombač

IZOLA > Program Otok v Kopru bo drevi ob 21. uri na vrtu Pokrajinskega muzeja, v primeru dežja v dvorani, odprl Tomos: Narejeno v Jugoslaviji avtorice Nataše Mihelič in režiserja Petra Lebana v produkciji RTV centra Koper Capodistria.

Jutri, prav tako ob 21. uri, bo tam na sporedu še francosko-italijanski Selfi, v katerem scenarist in režiser Agostino Ferrente pokaže, kako se v nasilni neapeljski soseski s pomočjo pametnega telefona znajdeta najstniška prijatelja. Film so že predsinočnjim predvajali v Cerknici, v torek, 4. junija, ga bodo v Kosovelovem domu Sežana, zatem v četrtek v Filmskem gledališču Idrija, v petek pa še v Kinogledališču Tolmin, kjer bodo še prej predvajali Los Bando, odbit film ceste o mladem norveškem bendu, ki ga je režiral Christian Lo.

Sodelujejo z domačini

Obsežen program letošnjega festivala so v četrtek predstavili v Placu Izolanov, kjer je zbrane pozdravil gostitelj Drago Mislej Mef: “Za nami je dolga pot, od dokaj velikega nerazumevanja do skoraj prijateljstva. Ko je prišel Kino Otok, sem bil namreč kot star prdec najprej užaljen, ker je bila Občina Izola tako širokogrudna do Kina Otok in tako žleht do našega Mediteran festivala. A čas pozdravi vse rane. Kino Otok smo zmeraj vsebinsko podpirali, sčasoma smo začeli tudi sodelovati, kar traja že nekaj let. Veseli smo, da bodo filmarji spet pri nas. Prijateljstvo je lepše od kreganja.”

Filmske projekcije se bodo tudi letos vrstile tako tam, na Largu pri špini, kakor na drugih lokacijah. V Izoli s Kinom Otok poleg občine sodelujejo še Center za kulturo, šport in prireditve, Art kino Odeon in Italijanska samoupravna narodna skupnost. V Ljubljani sta ključna sodelavca Kinodvor in Slovenska kinoteka, na italijanski strani pa goriški Kinoatelje. Med finančnimi podporniki je letos tudi koprska občina.

“V ekipi smo se spraševali, ali je primerno praznovati 15. festival, saj ne gre za okroglo obletnico,” pravi direktorica festivala Tanja Hladnik. “A 15-letnica festivala, posvečenega neodvisnemu filmu in kulturi nasploh, je lep dosežek, ki nikakor ni samoumeven. Kino Otok je danes tu, ker so njegovi ustanovitelji - posamezniki s pomočjo več filmskih in drugih organizacij iz Slovenije in tujine - leta 2004 uresničili zamisel o mednarodnem festivalu avtorskega filma iz Azije, Afrike, Latinske Amerike iz vzhodne Evrope.”

Z leti je geografska zamejenost odpadla. “Še zmeraj pa sledimo izvirnim, avtentičnim, srčnim, avtorskim filmskim izrazom,” poudarja direktorica.

Razstava o Žilniku

“Gledalcem želimo približati svobodni, samostojni film, ki ne podlega imperativom medijskega okusa ali kulturnim politikam. Odpiramo in širimo zavest, kaj vse film je, skozi zgodovino do danes,” nadaljuje glavna selektorica filmskega programa Varja Močnik in napoveduje aktualne filme, ki se dotikajo številnih današnjih problemov, med drugim prikazujejo tudi trnovo pot migrantov.

Varja Močnik poudarja, da se bodo na festivalu tudi letos družili že uveljavljeni ustvarjalci in novi upi. “Velik del programa posvečamo vprašanju dediščine, ki jo zapuščamo zanamcem. Zapuščina je lahko povsem snovna, lahko je idejna, predvsem pa gre tu za etično in moralno. Pri Kinu Otok je zelo pomemben odnos oziroma razmislek, ki ga zdajšnje generacije namenjajo temu, kar so dobile.”

Program na osrednjem prizorišču, Manziolijevem trgu v Izoli, bo v sredo, 5. junija, ob 21. uri odprla tradicionalna “projekcija presenečenja”. Večer zatem bodo tam predvajali film Ona, ki ga je posnel indijski režiser Shaji N. Karun, gost že na prvem festivalu leta 2004 in zatem še leta 2014. Tokrat bo predstavil barvit, romantičen film o navdihujočem, a tudi uničujočem odnosu med moškim in žensko, slikarjem in skrivnostno morsko deklico, podeželjem in mestom, sanjami in resničnostjo ... Dva večera zatem, v soboto, bo program na Manziolijevem trgu sklenil film, ki ga je leta 1959 posnel lani umrli italijanski režiser Ermanno Olmi, prijatelj Kina Otok, na katerega pa nikoli ni mogel priti. Tokrat bodo predvajali njegov igrani prvenec Čas se je ustavil, s črno-bele 35-milimetrske filmske kopije. Za glasbeni uvod bo poskrbel domačin, izvrsten kitarist Elvis Šahbaz.

V petek bo na večernem programu najprej lanski rusko-litvanski Jedro sveta, ki ga je režirala Natalia Meschaninova, zatem pa še črnogorsko-srbski Ti imaš noč v režiji Ivana Salatića.

Predstavitvi mladih ustvarjalcev bo namenjen Video na plaži. Med gosti pa bo tudi sloviti srbski režiser Želimir Žilnik, ki bo predstavil film Najlepša dežela na svetu, v galeriji Plac Izolanov pa bodo pripravili razstavo ob 50-letnici njegovega ustvarjanja.

Tudi za mularijo

Zvrstilo se bo še več filmov, tudi slovenski, denimo Obzornik 63 - Vlak senc Nike Autor in Ostanki - izpovedi duhovom, ki sta ga Niko Novak in Matevž Jerman sestavila z montažo posnetkov, ki jih Vlado Škafar ni uporabil v filmu Mama. Kot predfilme bodo predvajali kratke filme domačina Davorina Marca.

Kulturno vzgojni program Podmornica - Otok za mularijo je predstavila direktorica zavoda Otok Lorena Pavlič, profesionalcem pa bo namenjen PRO Otok, tokrat posvečen maski in kostumu. Med gosti bo kostumografinja Janty Yates, redna sodelavka režiserja Ridleyja Scotta in dobitnica oskarja za svoj prispevek k epskemu Gladiatorju (2000).  


Najbolj brano