Do sobote v Hišo kulture vabi 12. Brda Contemporary Music Festival

Z današnjim odprtjem razstave v galeriji Hiše kulture v Šmartnem se začenja 12. festival sodobne glasbe in improvizacije Brda Contemporary festival, ki pod vodstvom Zlatka Kaučiča ponovno obeta obilo izvirne, brezmejne in povezovalno čezmejne ne le glasbene ustvarjalnosti. V goste pa prihaja tudi švedski mojster tube Per-Åke Holmlander, ki bo vodil delavnico, plod katere bo tudi tokrat sklepni sobotni koncert.

Festival bodo odprli s fotografsko  razstavo, na kateri bo nastopil saksofonist Jure Pukl.   Foto: Maja Pertič Gombač
Festival bodo odprli s fotografsko razstavo, na kateri bo nastopil saksofonist Jure Pukl.  Foto: Maja Pertič Gombač

ŠMARTNO > “Festivala se udeleži kopica svetovno priznanih glasbenikov in drugih umetnikov. Namen je zlasti spodbuditi sodelovanje umetnikov z obeh strani Brd, Brda popeljati na evropski zemljevid ter privabiti čim več novih obrazov in navdušencev,” pišejo na spletni strani občine Brda, kjer s ponosom gostijo festival, ki vsako leto prav v tem posebnem času trgatve kljub marsikdaj neprijaznim razmeram za neodvisno nekomercialno glasbo vztraja in bije svoj boj zoper poneumljajočo sodobno glasbeno uniformiranost in neizvirnost.

Drevi ob 19. uri bodo festival odprli s fotografsko razstavo del Janka Lipovška, za glasbeno spremljavo pa bo poskrbel mednarodno prepoznaven slovenski saksofonist Jure Pukl. V Hiši kulture bo ob 20. uri domače barve zastopal Gal Furlan Trio, v katerem poleg bobnarja, po katerem sestav nosi ime, igrajo še kitarist Gašper Piano in Andrej Kobal na elektroniki oziroma looperju GranuRise. Ob 21. uri bo sledil čezmejni kvarter duhovitega imena Ejej-ojoj-wauuu 4.tet,v katerem soustvarjajo bobnar in tolkalec Žiga Ipavec in kitarist Anton Lorenzutti, z italijanske strani pa Francesco Ivone na trobenti in Piero Bittolo Bon na saksofonu.

Jutri bo v Hiši kulture že popoldne glasbene veščine na delavnici med kolege glasbenike širil švedski tubist Per-Åke Holmlander, ki se ga nekateri še spomnijo tudi po imenitnem nastopu na Keltiki pred slabim desetletjem s svojo zasedbo Swedish Azz. Holmlander bo ob 18. uri tudi uvedel jutrišnji glasbeni večer s solo nastopom.

Ob 20. uri bo sledil koncert nemškega trobentača Axla Dörnerja, kontrabasista Tomaža Groma, ki bo skrbel tudi za elektroniko, in gostitelja Zlatka Kaučiča. Ob 21. uri bo sledil še duo, Samo Kutin bo zaigral na hurdy gurdy, Francoz Pascal Battus pa na kitaro s posebnimi efekti. Ob 22. uri bosta drugi večer sklenila ameriški pozavnist Jeb Bishop in nemški kolega Matthias Muche.

Svetlana s protestnimi

V soboto, na Boštjanov dan, posvečen spominu na Boštjana Cveka, ustanovitelja festivala Jazz Cerkno, bosta ob 20. uri Svetlana Makarovič in Matej Šurc predstavila zadnjo zbirko velike pesnice Vladavina muh, ki se je je razveselil marsikateri ljubitelj mojstrske Svetlanine zajedljivosti in kritike brez milosti, kdo drug pa jo iz istih vzgibov bojda toži. Marsikatero pesem so v živo slišali udeleženci petkovih protestov.

Za glasbeni del bosta v soboto ob 21. uri sprva poskrbela nizozemski kitarist Jasper Stadhouders in mojster tube Per-Åke Holmlander, ob 22. uri pa bo tokratni festival sklenil zaključni koncert udeležencev Holmlanderjeve delavnice.

Čeprav je festival neutemeljeno izpadel iz štiriletnih razpisov ministrstva za kulturo, je Zlatku Kaučiču in glasbeni tovarišiji tudi letos uspelo sestaviti izvrsten program, ki ga poganjajo ljubezen do glasbe, solidarnost in zavezanost umetnosti brez meja, pa podpora lokalne skupnosti in okolja. Kako dolgo še lahko na domala volonterskem temelju tak festival živi, pa ostaja odprto vprašanje.


Najbolj brano