Dave Grohl med pandemijo začel pisati avtobiografijo

Ameriški glasbenik Dave Grohl, nekdanji član Nirvane ter frontman skupine Foo Fighters, je za 5. oktober napovedal izid avtobiografije z naslovom The Storyteller (Pripovedovalec) pri založbi Simon & Schuster. V njej bo po pisanju britanskega časnika The Guardian razkril številne življenjske izkušnje - "neverjetne, težke, zabavne in čustvene".

Dave Grohl  Foto: Primož Mislej
Dave Grohl  Foto: Primož Mislej

LONDON > Grohl je začel svoje spomine popisovati med pandemijo, ko so s skupino Foo Fighters zaradi prepovedi koncertov mirovali. Sprva je pisal kratke zgodbe o dogodkih iz njegove kariere in jih objavljal na Instagramu.

"Kmalu sem ugotovil, da sem po objavi vsake zgodbe dobil občutek zadoščenja, podoben tistemu, ko igram pred občinstvom, zato sem s pisanjem nadaljeval," je dejal glasbenik. Tako se je odločil, da bo svoje številne življenjske izkušnje - "neverjetne, težke, zabavne in čustvene" prelil v besede.

Pri zložbi Simon & Schuster so bralcem obljubili "spektakularne zgodbe - o Nirvani, Foo Fighters, Davidu Bowieju, Joan Jett, Iggyju Popu, Paulu McCartneyju, o nastopu v Beli hiši, o svinganju z AC/DC - prepredene z ljubeznijo, smehom in zadregami".

Grohl je svojo kariero začel v najstniški punk-rock skupini Scream, odraščal pa na washingtonski punk sceni. Po razpadu skupine se je preselil na zahodno obalo, da se je pridružil Nirvani pri snemanju demo posnetkov za prvenec Bleach. Nirvana so nato z drugim studijskim izdelkom Nevermind in uspešnicami, kakršna je Smells Like Teen Spirit, grunge predstavili svetu in postali globalni fenomen.

Ko je frontman Nirvane Kurt Cobain naredil samomor, je Grohl ustanovil Foo Fighters in za prvi album iz leta 1994 sam posnel vsak instrument posebej. Kasneje je zasedbo razširil, njen zvok pa je nato postal ušesom prijaznejši. Skupina je nanizala uspešnice, kot so Everlong, Best of You, Learn to Fly in The Pretender. Doslej so Foo Fighters izdali deset albumov, nazadnje letos Medicine at Midnight.

Med drugim je Grohl igral tudi bobne za Queens of the Stone Age in za Killing Joke ter ustanovil hard rock superskupini Probot in Them Crooked Vultures. Sodeloval je z Davidom Bowiejem, Paulom McCartneyjem, Nine Inch Nails, Queen, Prodigy in drugimi glasbenimi velikani ter za svoje delo prejel 16 grammyjev, še navaja The Guardian.


Najbolj brano