“Danes ni dobro bit mrtev”

“Samo da imaš v srcu plamen, v glavi kamen!” doni med oljkami in trtami. Ne, v tisti kleti nihče ne nabija 25 let starega cedeja - nažiga originalni bend, saj bo Zmelkoow z gosti četrtstoletnico prvenca Kdo se je zbral? praznoval na posebnem koncertu v izolskem Hangar baru. V petek ob 21. uri. “Danes ni dobro bit mrtev!” bo grmelo ob izteku dneva spomina na mrtve.

Zmelkoow in gostje na vajah pred koncertom (z leve):  Drago Favento, Maurizio Ratoša, Damjan Barut, 
Boris Furlan - Primitivc, Andrea F, Gorazd Sedmak - Goga in Žare Pavletič  Foto: Andraž Gombač
Zmelkoow in gostje na vajah pred koncertom (z leve): Drago Favento, Maurizio Ratoša, Damjan Barut, Boris Furlan - Primitivc, Andrea F, Gorazd Sedmak - Goga in Žare Pavletič  Foto: Andraž Gombač

IZOLA > Vrstile se bodo samo tiste, ki jih je bend igral že pred četrt stoletja. Prijele so se, mnogi že ob nekaj besedah zaslišijo glasbo: “Kot da sem strelovod za vse pizdarije sveta.” Ali: “Čau, sonček, kod si hodil do zdaj?” Ali: “Zdej en dan se mi bo strgal film, si bom kupu bič in mlatu po ljudeh.” Ali: “Jaz sem tako zaspan. Če bi me pekli na ražnju, se mi ne bi dalo dret, če bi me slač'li iz kože, se mi ne bi dalo umret.”

Vse pizdarije sveta

Na vajah v kleti sprva nažiga izvirni trio: pevec in kitarist Gorazd Sedmak - Goga, basist Žare Pavletič in za bobni izjemoma spet Damjan Barut, ki ga je v tem tisočletju zamenjal Aleš Koščak. Vklaplja se že Maurizio Ratoša, ki ga na prvem albumu slišimo igrati “zaruženo kitaro” v hitu Čau slonček (v refrenu Goga opeva sonček, l v naslovu je štos), kmalu se oglasi še Drago Favento iz Bakala blues banda, ki je igral solo v pesmi Swynya in orglice na Ganenkejk. Na prve vaje ni mogel priti leKevin Koradin, ki je leta 1994 rosno mlad prispeval hiter solo v pesmi Zdej en dan, medtem ko je harmoniko v Yo! igral danes žal že pokojni Luciano Kleva. Kitaro bo z bendom spet igral tudi Andrea F, producent, ki je bend v prvi polovici devetdesetih snemal v piranskem studiu Tartini.

Prej, že v osemdesetih, so mladci kot Bajonet posneli kaseto, na kateri najdemo tudi pesmi, ki so, bolj ali manj predelane, zaslovele pozneje: Pljuvam skozi okno, Ko po(gledam to ne bo), Jaz se vrtim, Lady Bella, tudi Nočem, takrat še Rdeča krogla. Potem so se preimenovali v Brrr, a so zdržali samo en konec tedna, saj so se jim med drdranjem r-jev do ponedeljka zjutraj že zapletli jeziki. Tako novo ime kakor maskoto so našli pri čudaškem ptiču, ki ga je narisal Goga.

Kot Zmelkoow so leta 1993 izdali malo vinilno ploščo s tremi posnetki: Streloowod, Brrr in Čau sonček (takrat še brez slončka v imenu). “K meni v studio so prišli še kot Bajonet, snemati smo začeli novembra 1991,” se spominja Andrea F. Menedžer in založnik Boris Furlan - Primitivc, ki je prvi koncert tedaj petčlanske skupine v koprskem MKC-ju organiziral decembra 1983, je verjel, da je iz teh muzikantov mogoče nekaj narediti. “Marsikdo ni soglašal, jaz pa!” pravi producent. “Gogo in Žareta sem že poznal, delili smo si plac za vaje, naš bend Idiogen je nekaj časa vadil pri Žaretu doma. Goga me je pritegnil z besedili, ki niso bila prav nič klišejska. Na primer: 'Si kdaj videl, kako kača trpi? Valja se v vročini, kjer je vedno lepo bilo.' Že kar družbeno preroško nam danes zveni Veni vidi vadi via: 'Pazi, pazi, evforije, ko harmonika upiči eno našo po domače, vsi popadajo na tla.' Največ dela je bilo s formo pesmi, saj niso razmišljali, ali so radijsko všečni.”

Streloowod je bil najprej blues brez refrena, iz verza “kot da sem strelovod za vse pizdarije sveta” ga je naredil šele producent. Posegel je še v vsebino, v Žaretovo izpoved lastnih težav, med katerimi je bilo tudi srečanje s policisti in pihanje. Namesto prvotnega verza “in bi plavi razumeli, da sem z levo novo vstal” slišimo “in bi draga razumela, da sem z levo nogo vstal”. “V evforiji takoj po osamosvojitvi, ko smo dobili državo, izzivanje vrlih varuhov reda na radiu ne bi šlo najbolje skozi,” pravi Andrea F. “Pa je Žare prišel z drugo možnostjo: 'in bi plava razumela'. Kakšna plava, sem ga vprašal. Ženska, plava od modric, mi je pojasnil. Evo, in tako smo prišli do drage.” Na koncertu bo Goga zapel kar vse tri verzije tega verza.

Streloowod je največ težav imel zaradi besede “pizdarije”. Na radijskih postajah so se pesem bali predvajati, češ da vsebuje “grdo besedo”, medtem ko so veselo vrteli tuje popevke, polne kletvic v angleščini.

Kdo je naročil osem pic?

Raperska Yo! - z ludističnim besedilom “Smo šli v osmico, naročili osem pic, ni b'lo pic ...” - pa je do radijskih urednikov prišla kot skrivnost: na anonimni mali plošči in v škatli za pico. “Na Radiu Velenje so komad predvajali in poslušalce spraševali, ali kdo ve, kako je ime temu bendu,” se smeje Primitivc.

Pesem je že dolgo hit, sodi med bolj priljubljene s prvenca, ki je bil uspešen - prodali so kakih 4000 izvodov kaset in cedejev. Na zbirko pa se ni uspelo uvrstiti šestim pesmim, ki bodo prav tako zazvenele na koncertu. “Zdaj ugotavljamo, da sploh niso slabe!” med uglaševanjem kitare prikima Goga. In s kompanjoni že razpravlja, katero od priredb tujih bendov bodo igrali v Hangarju. Pred 25 leti so radi segali po komadih skupin, kot sta Nirvana in The Presidents of the United States of America. “Počutim se kot v časovni kapsuli,” se nasmehne bobnar.


Najbolj brano