Čuvaj plaže na sodu smodnika

V 74. letu starosti je v Parizu umrl priznani srbski filmski režiser Goran Paskaljević, podpisan pod več kultnih filmov, kot so Čuvaj plaže v zimskem času, Varljivo poletje '68 in Sod smodnika.

Goran Paskaljević v Tartinijevem gledališču v Piranu leta 2014 Foto: Maja Pertič Gombač
Goran Paskaljević v Tartinijevem gledališču v Piranu leta 2014 Foto: Maja Pertič Gombač

PARIZ > Goran Paskaljević, leta 1947 rojen v Beogradu, je diplomiral iz filmske režije na praški akademiji. Po vrnitvi v domovino je režiral 30 dokumentarnih in 13 igranih filmov. Celovečerni prvenec Čuvaj plaže v zimskem času je posnel leta 1976. Med njegovimi najbolj znanimi so še Pes, ki je ljubil vlake, Posebna vzgoja, Zemeljski dnevi tečejo, Sod smodnika ...

Za glavno vlogo v Posebni vzgoji je igralka Milena Dravić leta 1980 na festivalu v Cannesu prejela nagrado za najboljšo stransko vlogo. Paskaljeviću so podelili nagrado kritikov za najboljši evropski film leta 1998 za Sod smodnika. Revija Variety International Film Guide ga je leta 2001 uvrstila med pet najboljših režiserjev leta, bil je tudi prvi filmski režiser, ki je leta 2002 v Münchnu prejel nagrado Bernhard Wicki za humanizem v svojih delih. Kot kritik Miloševićevega režima se je v devetdesetih letih znašel v nemilosti, zato se je odselil v Francijo. Leta 1998 se je vrnil v domovino in posnel film Sod smodnika, ki ga je New York Times imenoval “žalostinka za etičnim mirom, ki je obstajal v Jugoslaviji, in brutalna ocena srbske duše”.

Pred šestimi leti je Paskaljević na 4. Festivalu evropskega in mediteranskega filma v Piranu prejel nagrado za avtorski prispevek k razvoju evropske kinematografije in predstavil svoj film Ko se zdani (Kad svane dan), posvečen Judom, pobitim v beograjskem koncentracijskem taborišču Sajmište.

Paskaljeviću naj bi po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug minuli petek na odprtju 13. izdaje mednarodnega festivala filmske režije LIFFE v srbskem Leskovcu izročili nagrado Živojin Žika Pavlović “za uveljavljanje regionalne filmske umetnosti v svetu”. Organizatorji so občinstvu sprva sporočili, da se nagrajenec žal ni mogel udeležiti otvoritvene slovesnosti, le pol ure zatem pa jih je dosegla novica, da je umrl v Parizu. 


Najbolj brano