Črta je skoraj kot prstni odtis

Velika črta je naslov državnih tematskih razstav, ki jih je v letošnji sezoni razpisal republiški javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD). V Kosovelovem domu si lahko obiskovalci ogledajo dela 45 ljubiteljskih ustvarjalcev iz vse Slovenije, med njimi tudi dela treh Kraševk.

V sežanskem Kosovelovem domu so na ogled dela 45 ljubiteljskih 
ustvarjalcev iz vse Slovenije.  Foto: Petra Mezinec
V sežanskem Kosovelovem domu so na ogled dela 45 ljubiteljskih ustvarjalcev iz vse Slovenije.  Foto: Petra Mezinec

SEŽANA >Kot je povedal akademski slikar Janez Zalaznik, ki je izbiral najboljša dela - na natečaju je sodelovalo kar 406 likovnih ustvarjalcev -, so razstavljena dela dosegla najvišje ocene v vseh treh kategorijah: ustreznosti, kakovosti in izvirnosti. Pojasnil je tudi, zakaj so se odločili, da bo letošnja tema prav črta: “Kaj je bolj osnovnega, kot se izraziti s črto? Črta je najbolj pristen, enkraten zapis, je skoraj kot prstni odtis, ki posameznika loči od drugega.”

Ustvarjalci so se lahko svobodno odločili za vsebino, slogovni izraz, tehniko, ploskovni ali prostorski način, vendar so morali svoja dela oblikovati tako, da je risba oziroma linija osnovna, prevladujoča in jasno razvidna likovna prvina. Upoštevati so morali tudi za risbo neobičajno veliko dimenzijo.

Vse to so bili izzivi, s katerimi so se uspešno spoprijele tudi tri Kraševke. “Uvrstitev na razstavo zame pomeni predvsem potrditev, da delam v pravi smeri. Naslednjič se bom mogoče prijavila še kam drugam,” je povedala Gaja Hanzel, Dajana Čok pa: “Tokrat ni prvič, da sem izbrana za razstavo, a so zame taki natečaji vedno znova izziv, saj te dodatno motivirajo.” Stanislava Vodopivec na razstavi sodeluje prvič: “Zelo sem zadovoljna, da sem bila izbrana. Gotovo mi bo to dalo zagon za naprej.”

Za glasbeno popestritev odprtja razstave sta poskrbela pevka Tinkara Kovač in saksofonist Tomaž Nedoh.


Najbolj brano