Ciganska oblačila pristajajo Kreslinovim uspešnicam

Ko skladbe iz bogatega opusa uspešnic legendarnega kantavtorja Vlada Kreslina preoblečeš v edinstven slog skupine Teo Collori in Momento Cigano, ki velja za trenutno najbolj iskano instrumentalno zasedbo pri nas, se lahko zgodi samo eno: prava glasbena poslastica. In če jo užiješ v prelepem okolju piranskega župnijskega vrta Georgios, s pogledom na mogočen zvonik cerkve sv. Jurija, si tistega topega majskega večera težko zaželiš kaj več.

Vlado Kreslin in Momento Cigano so navdušili tudi v Piranu, 
domačem kraju kitarista Tea Collorija.  Foto: Jadran Rusjan
Vlado Kreslin in Momento Cigano so navdušili tudi v Piranu, domačem kraju kitarista Tea Collorija.  Foto: Jadran Rusjan

PIRAN > Sodelovanje med Vladom Kreslinom in živahno skupino Momento Cigano, v kateri igrajo kitarist Teo Collori, violinist Matija Krečič, kitarist Metod Banko, klarinetist Matej Kužel in kontrabasist Jošt Lampret, se je začelo pred dvema letoma, ko so fantje prvič skupaj nastopili na mednarodnem festivalu Arsana na Ptuju, kasneje istega leta pa posneli tudi pesem in videospot z naslovom Temna je noč.

V začetku maja so se glasbeni tovariši, ki so Kreslinove uspešnice preoblekli v edinstveno mešanico romske glasbe in plesnega swinga, podali na krajšo turnejo po Sloveniji: začeli so v Semiču v Beli krajini, nadaljevali v Murski Soboti in Velenju, se sredi minulega tedna ustavili v Kulturnem domu v Novi Gorici, dan kasneje skočili do Celja, v soboto navdušili v Piranu, 2. junija pa jih čaka še zaključni nastop v Selnici ob Dravi. “Iz Bele krajine prek Goričkega v Piran,” je turnejo na kratko povzel Kreslin.

Sobotni koncert v Piranu je bil poglavje zase. Pa ne le zaradi prelepega ambienta s pogledom na piranski zvonik, ampak tudi zaradi dejstva, da je v Piranu doma kitarist Teo Collori, ki je občinstvu uvodoma priznal, da je “igrati doma najlepše, a tudi najteže”. Morda ga je zato Kreslin, ko je po nekaj uvodnih skladbah skupine Momento Cigano stopil na oder, prav očetovsko pobožal po glavi ... Kakorkoli, strah je bil odveč, fantje so svoje delo opravili več kot odlično, kar je občinstvo ob koncu koncerta nagradilo s stoječimi ovacijami.

Od višine se ni le zvrtelo

Prav vsaki od Kreslinovih uspešnic - začeli so z Reko, nadaljevali s Ptičem, sledile so S tabo je izi, Joužek, Vriskanje in jok, Samo tij (v kateri je namesto Jonasa z mogočnim basom zapel kitarist Metod Banko), Kaj naj ti prinesem, draga, Dekle moje, Tista črna kitara in Namesto koga roža cveti - se nova oblačila podajo več kot odlično. Priredba legendarne Od višine se zvrti pa je obiskovalce pustila odprtih ust. Po bučnem aplavzu in stoječih ovacijah so se razigrani glasbeniki vrnili na oder in v bisu zaigrali še O, vrba in Poj mi pesem, glasbeno popotovanje od reke Mure prek panonskih ravnic vse do morja pa po dobri uri in pol zaključili z - kakopak - Z Goričkega v Piran. In napovedi organizatorjev so se uresničile: bil je pravi intimni koncert, poln topline akustičnega zvoka, virtuoznosti, s celo paleto razpoloženj, pripovedi in izpovedi.


Najbolj brano