Četrtkovi jazz večeri so za sladokusce

Ljubitelji jazza in sorodnih žanrov lahko na festivalu Kulturni utrip poletja pridejo na svoj račun ob četrtkih. “Vsak koncert je pravi praznik,” Bojan Volk iz Jazz hrama opaža, da letos glasbeni gosti nastopajo še toliko bolj z veseljem in strastjo. Obiskovalci pa so zato še bolj obogateni.

Koncert zasedbe Ivo&The Tools je prinesel podoživetje izvornega 
bluesa iz delte Missisipija. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Koncert zasedbe Ivo&The Tools je prinesel podoživetje izvornega bluesa iz delte Missisipija. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Drevišnji večer bo postregel s klasikami Mojmirja Sepeta v slogu gypsy swinga in nekaj francoskimi šansoni, ki jih bo zapela pevka Ani Frece. Nadomestila bo prvotno predvideni nastop hrvaškega kitarskega virtuoza Damirja Kukuruzovića, ki je moral udeležbo odpovedati zaradi protikoronskih ukrepov. Tudi nastop ameriške jazz pevke Martine Thomas prihodnji četrtek je prekrižal covid-19. Namesto nje bo oder zavzel Kristina Oberžan kvartet, katerega nastop je sredi julija odnesel dež. Postojnska publika pa je že prisluhnila novogoriškemu saksofonistu Janiju Šepetavcu in tržaškemu bluesmanu Ivu Tullu z zasedbo Ivo&The Tools in pevko Martino Feri.

Poletni jazz večeri letos ne potekajo na malem odru pred hotelom Kras, temveč na ograjenem festivalskem odru Kulturnega utripa poletja. “Gre za win-win (dobro za oba) kombinacijo. Jazz hram je obogatil občinski program, ki bi bil sicer zaradi nižjega proračuna okrnjen, občina pa nam je zagotovila logistiko, saj sicer zaradi zahtevanih ukrepov NIJZ koncertov ne bi mogli izpeljati,” pravi organizator Bojan Volk iz Jazz hrama, ki z vrhunskimi jazz večeri obiskovalcev ne razvaja le poleti, temveč preko celega leta na mesečnih koncertih v hotelu Kras.

lmćč.ž ć.ćčć.ćč. jkbnlm,lč lmćč.ž ć.ćčć.ćč. jkbnlm,lčlmćč.ž ć.ćčć.ćč. jkbnlm,lčlmćč.ž ć.ćčć.ćč. jkbnlm,lčlmćč.ž ć.ćčć.ćč. jkbnlm,lčlmćč.ž ć.ćčć.ćč. jkbnlm,lč

Novo prizorišče se je “prijelo”

Letošnja sezona se je zaradi korona krize zaključila predčasno, nova pa je še v precejšnji negotovosti, a glede na to, da se je postojnsko jazz prizorišče v zadnjih dveh letih dobro prijelo, upa, da jo bodo lahko izpeljali.

Primorski ljubitelji jazza se Jazz hrama sicer spominjajo iz Divače. Potem ko je tamkajšnje klubsko prizorišče leta 2016 zamrlo, je Bojan Volk dogajanje preselil v Postojno, saj je pogrešal tovrstno ponudbo v pravem klubskem vzdušju. Novo lokacijo za jazz večere je našel v kavarni hotela Kras, z njegovim novim lastnikom, družino Malovec, pa zelo dobro sodeluje.

Jazz je kot tartuf

Začetki so bili sicer skromni, sčasoma pa na koncertih brez pravočasne rezervacije že ni bilo mogoče več dobiti proste mize. Predvsem po zaslugi dejstva, da je Volk, tudi sam jazz glasbenik, saksofonist in član zasedbe Just Friends Quartet, v Postojno pripeljal visoko kakovostne in preizkušene glasbene izvajalce, tudi različne vrhunske tuje zasedbe na turnejah po Evropi, med drugim celo z grammyjem nagrajene izvajalce, ki so poskrbeli za glasbene presežke. “Pogoj je, da je glasba res dobro narejena in ne polizdelek, kot se pogosto dogaja na jazzovski sceni. Publika to občuti,” od visokih standardov ne odstopa Volk.

Z dobrimi koncerti se je glas o klubu razširil tudi prek občinskih meja. Koncerti pritegnejo predvsem srednjo generacijo, poleg domačinov pa prihajajo tudi ljubitelji jazza iz bolj oddaljenih krajev. “Opažamo stalne obiskovalce iz Kopra, Trsta, ki vnaprej rezervirajo mesta za prav vse koncerte,” je zadovoljen Volk, prepričan, da je jazz kot tartuf - ali ga imaš zelo rad ali pa ga sploh ne maraš. In v Postojni ga je po zaslugi Jazz hrama marsikdo naravnost vzljubil, saj se sliši slastno.


Najbolj brano