Čembalo, klavirja in mladi

Piano Day v Novi Gorici bodo prvič priredili ob svetovnem dnevu klavirja, ki ga na 88. dan v letu, kolikor ima tipk klavir, po svetu sedmo leto praznujejo na pobudo nemškega skladatelja Nilsa Frahma. Drevi ob 20. uri bo na spletnem koncertu nastopila izjemna čembalistka Eva Dolinšek, jutri ob istem času pa na dveh klavirjih duo Excentury in mlada klavirska upa.

Drevi bo  Eva Dolinšek občinstvo v preteklost popeljala s 
toccatami in sonatami baročnih mojstrov.  Foto: katja kodba
Drevi bo Eva Dolinšek občinstvo v preteklost popeljala s toccatami in sonatami baročnih mojstrov.  Foto: katja kodba

NOVA GORICA, SPLET > “Prazničnemu vzdušju črno-belih tipk se prvič pridružuje tudi Nova Gorica. Prav letos, ko je glasba skoraj povsod potihnila, nas bosta razveselila kar dva dogodka,” so zapisali prireditelji spletnih koncertov, ki bosta odzvanjala v sklopu festivala Ubrane note in koncertnega cikla Pretočnice Kulturno umetniškega društva Morgan in v sodelovanju z Glasbeno šolo Nova Gorica in Kulturnim domom Nova Gorica.

Od baroka do Pepelk 21. stoletja

Drevi ob 20. uri bo spletno občinstvo vrhunska čembalistka Eva Dolinšek s programom, naslovljenim Iz predklavirskega časa v prihodnost, popeljala s toccatami in sonatami baročnih mojstrov v preteklost, “v čas, ko se je klavir v delavnici Bartolomea Cristoforija šele rojeval”. Čembalistka se bo predstavila s skladbami baročnih mojstrov, “ki si jih pianisti radi izposodijo, a bodo tokrat zazvenele v avtentičnih barvah predklavirskega časa,” poudarjajo prireditelji.

Jutri pa bosta sodobnejši odsev časa v glasbi kar iz dveh klavirjev sočasno izvabljali Tamara Ražem Locatelli in Aleksandra Češnjevar Glavina, poimenovani duo Excentury. Izvajali bosta skladbe Marjana Rožanca, Uroša Rojka in Bojana Glavine, v sklepnem delu pa še znamenitega Astorja Piazzole.

V vmesnem času med njunim nastopom bosta zaigrala tudi mlada klavirska upa z novogoriške glasbene šole: prvi se bo predstavil 15-letni Vid Mladovan (iz razreda profesorice Barbare Mačkić) z Beethovnom in Chopinom ter za njim še 14-letna Kristina Vuga (iz razreda profesorice Andreje Konjedic) z Bachom in prav tako Chopinom.


Najbolj brano