“Če glasbo zares čutiš, je ena najlepših stvari na svetu”

Enajstletna saksofonistka Neža Polanc Golob je na letošnjem tekmovanju Emona osvojila zlato priznanje. Vestna, zagnana, delovna mlada ajdovska glasbenica je tudi strastna športna plezalka.

Neža Polanc Golob Foto: Larisa Marjanović
Neža Polanc Golob Foto: Larisa Marjanović

“Že kot deklica sem zelo rada pela, plesala in igrala otroške inštrumente. Ker imam alergijsko astmo, sta mi starša svetovala, naj izberem pihalo. Odločila sem se za saksofon in ko sem ga prvič vzela v roke, sem bila še tako majhna, da nekaterih tipk sploh nisem dosegla. Zato mi je moj prvi učitelj Miroslav Paškvan poiskal inštrument z malce drugačno postavitvijo tipk in mi tako omogočil, da sem zelo hitro s kljunaste flavte prešla na saksofon,” je povedala Neža Polanc Golob, ki je s svojim izbranim glasbilom nastopila že tri tedne potem, ko ga je dobila v roke. Njena mentorica je kmalu postala Larisa Marjanović, ki je v Neži prepoznala izjemen talent: “Čeprav je precej drobna, lahko zelo močno pihne v saksofon in je ena izmed bolj delovnih, prizadevnih in zanesljivih učenk, zato tudi z njo tekmujem. Letos se pripravljava še na dve tekmovanji. Resnično je velik užitek delati s takimi učenci in prav vsak učitelj bi si jih želel imeti.”

V petih letih se je zgovorna, prikupna mlada glasbenica že večkrat preizkusila na tekmovanjih: lani je na Temsigu osvojila srebrno plaketo, dvakrat je sodelovala na spletnem tekmovanju PaMus FLOW in osvojila drugo in tretjo nagrado, na letošnjem mednarodnem tekmovanju Emona pa je v 1. kategoriji prejela zlato priznanje. Nastopi pred žirijami ji predstavljajo poseben izziv: “Vsako tekmovanje pa je zgodba zase in na tekmovanje ne more vsak. Bolj kot sam rezultat mi je pomembno, da sem iz priprav in tekmovanja samega odnesla veliko novega znanja in izkušenj.”

Ajdovski saksofonistka in flavtistka v radijski oddaji

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo Primorske novice v sodelovanju z Radiom Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bodo na radiu predstavili saksofonistko Nežo Polanc Golob in flavtistko Rebeko Koren in prisluhnili skladbam, s katerimi sta mladi glasbenici osvojili zlati priznanji na letošnjem tekmovanju Emona.

Glasba jo spremlja v smehu, solzah, radosti in bolečini

Neža z velikim navdušenjem sodeluje tudi v različnih orkestrskih sestavih: “Trenutno igram v šolskem pihalnem orkestru, v pihalnem orkestru Burja Ajdovščina in orkestru saksofonov ZPGŠ. Orkester imam zelo rada, saj imam tam veliko prijateljev in je skupno igranje zelo zabavno.”

Všeč ji je tudi jazz glasba, njena najljubša skladba pa je Squaw, ki jo je napisal Jean-Denis Michat. Rada obiskuje tudi koncerte in med njimi izpostavi koncerta Orkestra slovenske vojske ter nastop saksofonista Jana Gričarja in pianistke Neže Bregar.

Krhka, a samozavestna, odločna in včasih precej trmasta deklica izhaja iz zelo aktivne družine, ki izkoristi vsak lep dan za izlete v hribe. Tako je osvojila že tudi Triglav. Aktivno trenira športno plezanje: “Najbolj so mi všeč dinamični in koordinacijski gibi pri balvanih. Plezanje mi predstavlja sprostitev in zabavo.”

Ker počne veliko različnih stvari, še ne razmišlja o svoji prihodnosti in o tem, kakšno vlogo bo v njem imela glasba. Je pa prepričana: “Če glasbo zares čutiš, je ena najlepših stvari na svetu. Je tvoja najboljša prijateljica, spremlja te v smehu, solzah, radosti, bolečini …”.

Tatjana Gregorič, Radio Koper


Najbolj brano